Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons

Door Jurgen Smit 19 juni 2017

Gluren is fijn! Vandaag nemen we een kijkje in de enorme tuin van woongroep de Blauwe Brons. De Blauwe Brons is onderdeel van de woonvereniging AR. In totaal wonen er 24 mensen in vijf huizen in de woonvereniging in het Waterkwartier. “We hebben binnenkort weer een klusweekend, dan gaan we met zijn allen de tuin in om er aan te werken. Dat is heel gezellig én nodig!” vertelt bewoner Sandro van der Leeuw. Wij liepen met hem door de exorbitant grote tuin en maakten daar foto’s van. Heb jij ook een mooi huis of leuke tuin? Laat het ons weten!Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Permacultuur

woongroep
Permacultuur in de tuin

Achter in de tuin staat een grote zandheuvel. “Deze heuvel is gebouwd om een soort zelfvoorzienend voedselsysteem te creëren.” vertelt Sandro. Een huisgenoot las ooit over permacultuur en besloot er in eigen tuin mee aan de slag te gaan. “Het heeft iets te maken met de verschillende lagen waarop je zaden plant. Uiteindelijk creëer je een soort natuurlijk ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. We hebben er groenten geplant, zodat we er uiteindelijk ook van kunnen eten.”Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


Kippen

woongroep
Een kip van formaat in de ren in de tuin.

“Onze kippen zijn huge! De rest slaapt nu in het kippenhok, maar die zijn net zo groot.” vertelt Sandro. De woongroep geniet dagelijks van de eieren die de kippen leggen. “Één van ons is ‘Hoofd Kip’, die moet ervoor zorgen dat de kippen genoeg te eten hebben. Maar eigenlijk letten we daar met zijn allen wel op. Vroeger liepen de kippen gewoon los door de tuin trouwens, maar toen sneuvelden er helaas een paar. Dus nu zitten ze weer gewoon in de ren.”Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


De bonenstaak

woongroep
Sandro loopt door de door hem gebouwde bonenstaak in de tuin van de woongroep.

“Deze bonenstaak heb ik samen met een huisgenoot gebouwd. Het zijn allemaal bamboestokken, het was heel leuk om te maken. Eigenlijk was het de bedoeling dat we ook hier groenten gingen planten, ook op een zelfvoorzienende manier. Tomaten, bonen en prei kun je bijvoorbeeld heel goed samen planten, die hebben een positief effect op elkaar.” Tot nu toe is het er nog niet van gekomen om de groenten ook daadwerkelijk te planten. “Ik zie het meer als een leuk kunstwerk in de tuin. En als ik al dat onkruid zie laat ik het daar voorlopig ook bij denk ik, haha!”Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


Composthoop

composthoop
De composthoop in de tuin van de woongroep.

“We proberen al ons groenteafval op de composthoop te gooien. Ik moet eerlijk zeggen dat we soms gemakshalve toch afval in de groenbak doen, maar de composthoop is wel echt in gebruik.” Tijdens het klusweekend wordt de teamspirit weer even aangescherpt en staan alle neuzen weer dezelfde kant op. “Dan maken we weer nieuwe afspraken en gaan we weer wat fanatieker om met bijvoorbeeld de composthoop.” vertelt Sandro.Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


Poes Gizmo en poes Herman

catfight
Kat Gizmo en kat Herman, bepaald geen vrienden.

De woongroep heeft ook een kat, Herman. Dat is de rode kater. De andere kat is Gizmo, van de andere woongroep in de buurt. “Gizmo komt eigenlijk nooit buiten. Als hij er is dan is dat omdat hij verdwaald is en niet meer weet hoe hij thuis moet komen, hij is heel oud.” Herman komt aangewandeld en meteen ontstaat er een heuse catfight. Het zijn overigens niet alleen de buurtkatten die gretig gebruik maken van de tuin. De bewoners zien regelmatig onbekenden door de tuin banjeren. “Het trekt toch aan, zo’n groene oase in de buurt. Mensen zijn denk ik nieuwsgierig.” En dat snappen wij dan weer wel, want er is genoeg te bleven in de tuin van de Blauwe Brons!

Heb je zelf een bijzonder huis of een leuke tuin? Laat het ons weten, we komen graag langs!Meer over Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons ontdekken?

Bijzonder wonen: kippen en compost bij woongroep de Blauwe Brons


Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.