Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Suzan heeft uitzicht op de Grote Markt en de Stevenskerk: ‘hier was vroeger de Lakenhal’

Door Jurgen Smit 1 oktober 2018

Er zijn van die plekken waarbij elke Nijmegenaar helemaal wegzwijmelt. Suzan (25) woont gewoon op zo’n jaloersmakende plek in een prachtig oud huis en wij mochten daar binnenkijken. “Aan de voorkant kijken we uit op de Grote Markt en aan de achterkant op de Stevenskerk,” vertelt ze. 

Oude schilderijen

Samen met drie andere meiden bewoont Suzan de voormalige Lakenhal aan de Grote Markt. “Vroeger was dit huis verbonden met de naastgelegen huizen. Samen vormden ze de Nijmeegse Lakenhal, een textielwerkplaats. Deze woning is gebouwd in 1650, en in 2008 is het huis helemaal gerestaureerd. Het leuke aan zo’n historische woonplek is dat je je eigen huis vaak op oude schilderijen terugziet.”

Alle deuntjes

Het is vaak gezellig op deze prachtige woonplek. “Twee huisgenoten studeren nog, en ik en een andere huisgenoot zijn al aan het werk. We doen veel dingen samen: eten, een spelletje of lekker borrelen. Van het geluid van de klokken van de Stevenskerk heb ik persoonlijk geen last, al ken wel alle deuntjes uit mijn hoofd! Ik vind het wel lieflijk klinken.”

Suzan kijkt vanuit de woonkamer recht op de Grote Markt en de Waagh.

Carnaval

Vanuit het raam in de gezamenlijke woonkamer kijk je recht op de Grote Markt en de Waagh. “Er gebeurt altijd wel iets. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld tijdens het Gebroeders van Limburg festival naar buiten te kijken, maar tijdens carnaval word ik er weer wat minder blij van, haha.”

Gordijnen dicht

Suzan ziet ook genoeg vreemde dingen gebeuren in het hart van onze stad. “Ik ben wel eens live getuige geweest van een fietsendiefstal. Toen heb ik meteen de politie gebeld natuurlijk. Laatst was er ook een dakloze die ging barbecueën op het bankje voor ons huis, die brandplek zie je nu nog. Je moet er zelf ook goed op letten dat je je gordijnen dichtdoet. Een vriendin van mij zat op het terras van de Waagh en die wist precies hoe mijn avond was geweest, zei ze later!”

Het Stevenskerkhof
Uitzicht vanuit de glas in lood ramen
Als Suzan soms een ontbijtje gaat eten bij de HEMA kijkt ze haar eigen huis in!
De Waagh prijkt trots op de Grote Markt.
De knusse woonkamer van de meiden.
"Die bank staat er al heel lang," vertelt Suzan. "Ik heb geen idee hoe ze die naar binnen hebben gekregen!"
"Die kabouter is freaky he? Wat wel leuk is: door het raam zie je de poort die vanaf de Grote Markt naar de kerk loopt."
Dit is het uitzicht vanaf de keuken van de dames.
En ook hierop kijk je uit als je je eitje staat te bakken!
De keuken.
De gezellig drukke voorraadkast.
In de kamer van Suzan hangen sfeervolle schilderijtjes.
De gezellige kamer heeft ook een mooie schouw.
Hoe leuk zijn die kaartjes?!
Dit is de plek waar de dakloze zijn barbecue aanstak. Nog steeds goed te zien dus!
Nijmegen@indebuurt.nl

adv.