Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinderij Warmoes opent tuincafé: ‘Geniet van een vers geplukte lunch!’

Door Jurgen Smit 8 augustus 2018

Er is bijna niets fijner dan op een zonnige dag de natuur bewonderen. Historische Tuinderij Warmoes geeft daar nu een extra leuk tintje aan: het opent een tuincafé waar je geniet van allerlei vers geplukte producten. Wij namen een kijkje op dit keileuke plekje in Lent.

Warmoes betekent snijbiet

Eerst is het tijd voor een stukje cultuurgeschiedenis. Coördinator Barbara Hine (46) vertelt vol trots: “De naam Warmoes, beter bekend als snijbiet, komt van de vroegere Warmoezeniers. Dit waren tuinders die Nijmegen en omstreken in de jaren tot 1960 van groente en fruit voorzagen. Door de bezoeker te laten ervaren hoe de Warmoezenier leefde en werkte, houden we dit stukje geschiedenis in stand. Dat is het doel van onze stichting.” Het openluchtmuseum – want zo kunnen we het wel noemen – beschikt over een klein groentewinkeltje, knus museum, historische druivenkas en nu dus ook over een tuincafé. Verder vindt er jaarlijks een Lentemarkt en Oude Ambachtenmarkt plaats en is het er elke zaterdag in het plukseizoen ‘Plukdag’.”

Tuinderij Warmoes
Dit is het kleine groentewinkeltje op het erf van Tuinderij Warmoes.

“Wees zuinig op dit pareltje”

Ook bijzonder zijn de fruitrassen en oorspronkelijke Lentse groenten. Daar staat Tuinderij Warmoes tenslotte bekend om. Ruim 30 vrijwilligers zorgen ervoor dat alles een goede verzorging krijgt. Vrijwilliger Elly: “Ik woon zelf in een nieuwbouwwijk in Lent en kwam glasscherven van een oude kas tegen in mijn achtertuin. Het fascineerde me, waardoor ik me meer wilde verbinden met de oorsprong van Lent.” Waarom precies bij Tuinderij Warmoes? “Het is zo’n prachtige en unieke plek. We moeten echt zuinig zijn op dit pareltje. Als ik mijn steentje daaraan kan bijdragen, dan doe ik dat graag,” vertelt Elly.

Logeren in de tuinderswoning

En dan daar, centraal op het terrein, vangt de oplettende kijker een glimp op van een voordeur. Barbara: “Hier stond vroeger de woning van een Warmoezenier, die in de oorlog helemaal is afgebrand. Na het opbouwen, functioneerde het jarenlang als beheerderswoning. Nu geef ik een kleine primeur! We knappen de woning namelijk op, zodat vanaf september maximaal zes personen het kunnen huren voor een vakantie. De inrichting wordt deels in oude stijl, zonder concessies te doen aan comfort. Verder zijn er genoeg faciliteiten: tegen betaling is het mogelijk om eigen groenten te oogsten en te verwerken en een lunch à la carte bevindt zich al een paar honderd meter verderop in het net geopende tuincafé. Al met al een prachtige plek, waarbij genieten van Warmoes voorop staat.”

Tuinderij Warmoes
Een tipje van de sluier: het toekomstige vakantieadresje.

Feestelijke opening tuincafé

Over het tuincafé gesproken: op 1 juli opende Warmoes op feestelijke wijze de deuren van dit nieuwe stulpje. Barbara: “In het café kun je van woensdag tot zondag een drankje doen, een biologisch gebakje eten of lunchen. Alle producten zijn uit eigen tuin en dus vers geplukt. Verder biedt de keuken ruimte voor workshops en bevat het interieur elementen uit ons museum. Het museum wordt straks een plek waar we seizoensgericht inspelen op het leven en werken van de Warmoezeniers destijds. Hierdoor blijft de informatie steeds verrassend,” aldus Barbara. Houd Warmoes dus goed in de gaten de komende tijd!

Het tuincafé is officieel geopend!
Zo ziet een vers sapje eruit bij Tuinderij Warmoes.
Ze hebben uiteraard ook sapjes in deze vrolijke kleur.
Mmm.. dat ziet er lekker uit!
Deze gasten genieten, onder het genot van een hapje en een drankje, van het terras.
Nét niet in beeld, maar hier proeft Barbara Hine het eerste broodje van de lunchkaart: Warmoes fritatta met courgette, gazpacho en bloemenkruidenboter.
Je lunch wordt vers bereid. Misschien liggen deze aardbeien straks wel op je bordje?
Verder staat het erf bomvol plantjes.
Maar natuurlijk ook met bloemen.
Hier en daar vind je nog oude gereedschappen.
Tuinderij Warmoes bevindt zich op Griftdijk Noord 11. Ga jij een kijkje nemen?

Mogen wij binnenkijken?

Woon jij op een bijzondere plek in Nijmegen, in een huis met een verhaal? Heb jij een kamer in een superleuk studentenhuis of woon je in een droomhuis? Run jij misschien wel een leuke Bed & Breakfast of beschik je over een uniek Airbnb-huis? Laat het ons weten, want we komen graag bij je binnenkijken!

adv.