Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom de Haagbeukstraat in Oost opeens de Amandelboomstraat heet

Door Jurgen Smit 2 september 2018

In Nijmegen Oost vind je in de wijk Hengstdal, tussen de Broerdijk en de Hengstdalseweg in, de Amandelboomstraat. Deze straat heette jarenlang de Haagbeukstraat. Henk vraagt zich af hoe het kan dat de straat die hij zo goed kent opeens een naamsverandering heeft gekregen! Wij zochten het uit en losten dit mysterie op. 

Geschiedenis Haagbeukstraat

De voormalig Haagbeukstraat is onderdeel van de bomenbuurt in Oost. Zo vind je omliggend bijvoorbeeld de Meidoornstraat en de Acaciastraat, allemaal namen van bomen. De huizen in de Haagbeukstraat werden in 1933 gebouwd door Stichting tot Verbetering der Volkshuisvesting ‘Opgang‘. De naam Haagbeukstraat is met ingang van 1 januari 2010 gewijzigd in Amandelboomstraat. Kan dat zomaar en waarom is dit gebeurd?

Haagbeukstraat in Lent

Jack Broeksteeg, woordvoerder van gemeente Nijmegen, geeft ons het verlossende antwoord. “In het raadbesluit van 16 september 2009 werden zestien (bijna) gelijkluidende straatnamen gewijzigd. De achterliggende gedachte van zulke aanpassingen is dat de vindbaarheid van adressen door bezoekers én hulpdiensten gewaarborgd blijft. Een van de zestien namen die gewijzigd werden, was die van de Haagbeukstraat in Nijmegen Oost. Die werd hernoemd tot Amandelboomstraat terwijl de Haagbeukstraat in Lent wél bleef bestaan.”

Fluweelboomstraat

De toenmalige bewoners van de 38 adressen in de Haagbeukstraat mochten kiezen tussen twee namen voor hun straat: de Amandelboomstraat en de Fluweelboomstraat. De Amandelboomstraat kreeg het overgrote merendeel van de stemmen, en zo veranderde de naam van de straat na 77 jaar.

Mysterie

Vraag jij je ook al heel lang iets af? Laat het ons weten en mail naar nijmegen@indebuurt.nl, dan zoeken wij het voor je uit!

 

 

Meer over

Mysteries Wonen

adv.