Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegs beste biertapper Giulio Severijnen: “Het was zo spannend, iedereen kijkt je op de vingers”

Door Jurgen Smit 16 oktober 2018

Hij deed al drie keer mee en stond al twee keer in de finale van de Nijmeegse biertapwedstrijd. Dit jaar is het raak: Giulio Severijnen (22) van Café Biessels mag zich vanaf vandaag officieel de beste biertapper van Nijmegen noemen. Daarom is hij de Nijmegenaar van de week. “Het kriebelde wel om een keertje te winnen, maar ik had het niet verwacht.” 

Serieuze wedstrijd

Wie denkt dat deze wedstrijd in de categorie ‘puur voor de lol’ valt, heeft het mis. Natuurlijk, er wordt genoeg bier gedronken door de deelnemers, maar een hoop barmannen en barvrouwen gaan toch ook echt voor de winst. Zo ook Giulio. “Het is vooral goed voor de band binnen het team. Maar wij hebben wel echt een training gehad voor deze dag. We hebben samen een stappenplan en de protocollen doorgenomen en geoefend achter de bar. Mijn baas Wilco Kuppens heeft deze wedstrijd vaker gewonnen, dus we hebben bij Biessels een goede leermeester. En dat ik dan win, ja dat is echt supervet.”

Nieuwe Nijmegenaar

Dat Giulio ooit de beste biertapper van Nijmegen zou zijn, had hij niet kunnen bedenken. Al is het maar omdat hij pas een aantal jaar in Nijmegen woont. “Ik ben geboren in Delft, maar heb bijna mijn hele leven in Maastricht gewoond. Ik ben vier jaar geleden naar Nijmegen gekomen om psychologie te studeren. Ik werkte in Maastricht ook al in de horeca, dus wilde ik dat hier ook. Biessels was letterlijk het eerste café waar ik naar binnen ben gelopen en daarna ben ik niet meer weggegaan. De eigenaren Wilco Kuppens en Marloes van der Maas en de rest van het team zijn allemaal hele leuke mensen, dus ik zit wel goed hier. Nijmegen voelt inmiddels ook al helemaal als mijn stad.”

Zenuwen

De tapwedstrijd zelf is niet voor angsthazen. Op een soort catwalk-podium moesten de deelnemers hun biertjes tappen en serveren aan de jury. “En iedereen kijkt mee. Vooral in de finale word je echt op je vingers gekeken. Dat is best heftig. Je moet ook een speciaalbiertje voor de jury uitschenken, dat is zo spannend. Je beseft dan: dit moet hem zijn, haha. Daar krijg je wel trillende handen van.”

Giulio Severijnen
Giulio tapt er nog maar eentje, nu de overwinning binnen is. (Foto: Bianca Blokland, Koninklijke Horeca Nederland)

Tevreden blikken

Giulio vindt het moeilijk in te schatten waarop hij de wedstrijd nu echt heeft gewonnen. “Maar in de finaleronde ging het speciaalbier wel goed. Het is alleen altijd maar even afwachten hoe de jury het beoordeelt. Toen ik klaar was en om me heen keek zag wel ik tevreden blikken van mijn collega’s. Vlak daarna hoorde ik dat ik gewonnen had. Echt heel gaaf.”

Nederlands kampioen

Dankzij de overwinning in Nijmegen mag Giulio nu naar het Nederlands kampioenschap. Tijdens de horecavakbeurs Horecava strijdt hij om de nationale titel. “Dat is wel even een stapje hoger, het ligt daar nog dichter bij elkaar. Ik ben weleens mee geweest om te kijken naar Wilco, dus ik weet wel hoe het er daar aan toegaat. Het zou natuurlijk heel bijzonder zijn om daar ook te winnen, maar ik vind het al heel mooi dat ik mee mag doen. Kijken hoe het daar met de zenuwen gaat.”

Einde horeca

Inmiddels is Giulio bezig met zijn master Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit. De kans dat hij nog lang in de horeca werkt is dus niet zo groot. “Ik wil uiteindelijk onderzoeker worden. Werken in de horeca is altijd een hele leuke bijbaan geweest, maar straks valt dat niet meer te combineren. Daarom is het extra leuk dat ik dit nog allemaal even mee kan maken.”

Video van de Nijmeegse biertapwedstrijd

 


Meer over Café Biessels ontdekken?

Café Biessels cafés

Geopend10:00 - 01:00

Grote Markt 42, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

tapwedstrijd

Cheers! Deze barman tapt officieel de beste biertjes van Nijmegen

Perfecte fluitjes en vaasjes tappen en een speciaalbier uitschenken onder het oog van de jury. Dat w...
Bjorn van Samson

Hovenier Bjorn gaat Café Samson overnemen: “Ooit wil ik hier ook eten gaan serveren”

Niet alleen is Café Samson misschien wel Nijmeegs bekendste horecazaak, ook is de ondernemer van dez...

 

adv.