Bij Schoenmode en schoenmakerij Derks vind je al bijna 100 jaar ambacht, aandacht en vakwerk

Dit is een Ondernemersbijdrage 4 mei 2018

Schoenmakerij Derks is al jaren een begrip in Nijmegen. Mirjam en haar man Jan staan samen in de winkel. “Wij nemen de tijd voor mensen en dat vinden wij heel normaal,” vertelt Mirjam.

Koken als hobby

Mirjam en Jan wonen samen in het pand achter de winkel. Misschien is dat je al eens opgevallen, want Jan houdt enorm van lekker koken. “Als je hier rond vijf uur de winkel binnenkomt zou het zomaar kunnen dat Jan in ons huis achter de winkel aan het koken is. Soms ruik je dat in de schoenmakerij, hij vindt het heerlijk om te doen,” vertelt Mirjam.

Schoenmode en schoenmakerij Derks
Jan in zijn schoenmakerij.

Buurmeisje

Jan is in het pand van Schoenwinkel en schoenmakerij Derks geboren en Mirjam trok er later bij in. “Ik kom uit Twente, maar ging in Nijmegen psychologie studeren. Mijn studentenhuis stond tegenover Schoenmakerij Derks. Ik had zonneweringsdoeken waar zo’n ijzeren oogje in gemaakt moest worden om ze op te kunnen hangen, anders scheurde het kapot. Met die doeken liep ik eens de winkel binnen en toen raakten Jan en ik aan de praat.”

Schoenmode en schoenmakerij Derks
Mirjam in Schoenmode en schoenmakerij Derks.

Verandering in de buurt

Toen ze in de winkel begonnen was het assortiment van Schoenmode Derks heel anders dan nu. “In het begin was de winkel vooral bedoeld om de buurt te voorzien van schoeisel. We verkochten bijvoorbeeld ook kaplaarzen, klompen, sportschoenen en kinderschoenen. Nu is het landschap veranderd: wij hebben in de winkel geen plek voor alle soorten schoenen. Daarom zijn we gespecialiseerd in de voet die extra aandacht nodig heeft. We nemen net als vroeger de tijd voor mensen.”

Schoenmode en schoenmakerij Derks
Jan en Mirjam voor hun zaak aan de Jacobslaan.

Tijd en aandacht

Doen wat je leuk vindt is volgens Mirjam het belangrijkste aan je werk. “Wij hebben altijd aandacht voor onze klant, dat hebben we altijd zo gedaan. Vanochtend nog kwam er een vrouw de winkel binnen die me bedankte omdat ik haar hielp een schoen te passen. Dat verbaast me dan een beetje: voor mij is dat vanzelfsprekend. Met schoenmakerij Derks zijn we wel met onze tijd meegegaan, maar we hebben de persoonlijke touch van vroeger nooit verloren.”

adv.