Monuta uitvaartverzorger Mike: “Het belangrijkste aan een uitvaart is dat het pást”

Aangeboden door Monuta Uitvaartcentrum 23 oktober 2018
Als je iemand verliest, zijn zorgen rond de uitvaart het laatste wat je nodig hebt. Wij gingen in gesprek met uitvaartverzorger Mike Beems om te zien hoe Monuta Nijmegen die zorgen uit handen neemt. 

Denk na over je uitvaart

“Het mooie,” zegt Mike, “aan de uitvaartverzorgers van Monuta, is dat het allemaal lokale inwoners zijn. Ze kennen jouw stad, de lokale gebruiken, de mensen.” Dat is fijn, want als je overdonderd bent door het verlies van een dierbare, heb je iemand nodig die tot in de kleinste details met je meedenkt.

“De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat je binnen jouw budget het afscheid realiseert dat perfect bij je past. Dit kan al in een voorgesprek, waarin je jouw wensen vastlegt en de uitvaartverzorger een transparante kostenbegroting voor je maakt. Je kunt je uitvaartwensen ook online vastleggen, dat is vrijblijvender. Het belangrijkste is dat je op tijd zorgt dat jouw wensen niet verloren gaan. We zien regelmatig hoeveel rust het geeft als nabestaanden weten dat ze het precies doen zoals de overledene het gewild had, of je het nou groots aanpakt of juist klein houdt. Vroeger had je niet zoveel opties, maar nu kan er zó veel. Was hij graag buiten? Dan organiseren we een picknick. Soms hebben overledenen al te kennen gegeven hoe ze het graag willen hebben. Zo had ik laatst een uitvaart op de verjaardag van de overledene. Blies iedereen een kaarsje uit bij het weggaan, prachtig.”

Er kan meer dan je denkt

Zo hoeft een afscheid echt niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum, hoeft het vervoer geen standaard rouwauto te zijn en mag je de koffie met cake rustig vervangen door een high tea of bitterballen.

Mike: “Misschien wil de overledene dat iedereen samenkomt in zijn favoriete kroeg. Was iemand schilder, denk dan bijvoorbeeld aan het vervoeren in de eigen bestelbus. Had de overledene tuinieren als hobby? Laten we dan een rouwboeket maken van bloemen uit eigen tuin. We hebben meegemaakt dat iemand groente uit eigen tuin na de dienst als aandenken mee liet geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken. Zo hadden we eens een jongeman die helaas was overleden. Hij was een fervent pooler. Na de dienst zijn we met zijn allen naar zijn favoriete poolcafé gegaan en hebben we daar een biertje gedronken.”

Ontzorg je nabestaanden

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Niet onverstandig, want een uitvaart kost al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. “Lang niet iedereen heeft dit zo op zijn rekening staan,” zegt Mike. ‘Met een uitvaartverzekering neem je dus veel zorgen voor nabestaanden weg.”

Heb je nog nooit nagedacht over de kosten van een uitvaart? Vul dan eens jouw wensen in op de uitvaartkostenmeter van Monuta. ‘De uitvaartkostenmeter geeft een realistisch beeld van de kosten van een uitvaart en helpt je inzien of een uitvaartverzekering voor jou een goede keus is. Je bent ook altijd welkom om een afspraak bij Monuta te maken voor een voorgesprek of een uitvaartwensengesprek. Binnen vierentwintig uur ontvang je dan een kostenbegroting waarin al jouw wensen rondom de locatie, diensten en verzorging zijn verwerkt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Uitvaartcentrum. Meer over Monuta Uitvaartcentrum ontdekken?

Monuta Uitvaartcentrum dienstverlening

Postweg 60, Nijmegen

Bekijk meer:dienstverlening

adv.