Kijk mee in de schatkamer van A. Holland aan Plein ’44

Dit is een Ondernemersbijdrage 8 juli 2018

Schoenenwinkel A. Holland vind je al bijna 100 jaar lang in hartje stad, aan Plein ’44. Een deel van die geschiedenis is bewaard gebleven in de kelder van de schoenenwinkel. “Vroeger gaven we hier wel eens feestjes, toen ik jong was. Nu bewaren we er schoenen van soms wel zeventig jaar oud,” vertelt Albert Holland. 

Albert Holland

Albert Holland
Albert laat zien hoe men met dit apparaat vroeger schoenen verbreedde.

Wie nu A Holland in loopt ziet daar meestal Sanne Holland staan, de dochter van Albert. Zij runt de winkel inmiddels als derde generatie Holland. Albert vertelt: “Mijn vader, die ook Albert heette, is de winkel begonnen. We waren toen ook een schoenmakerij. De apparaten die je hier ziet, daar kun je alles mee verstellen. Je kunt een schoen breder maken of langer of hoger. Dat is echt vakmanschap.”

Prachtige oldtimers

Een klassieke schoen uit de oude collectie.

In de kelder van de winkel liggen prachtige exemplaren oude schoenen, van allerlei merken. “Bijna al die merken zijn failliet inmiddels. Ons pand is gebombardeerd op 22 februari 1944 tijdens het vergissingsbombardement op Nijmegen. We hebben de zaak opnieuw opgebouwd en vanaf dat moment schoenen die niet verkocht werden bewaard. We hebben hier dus schoenen staan van meer dan 70 jaar oud.”

Foto’s van schoeisel van vroeger

Voor wie benieuwd is wat er allemaal is veranderd sinds die tijd hebben wij hier prachtige foto’s van alle juweeltjes in de kelder van A. Holland!

Schoenendozen van oude merken.
Een kinderschoentje van vroeger.
Een prachtige, scherp afgesneden pump.
Deze slof van designer Jan Janssen is een pareltje in de collectie van A. Holland.
Een tekst op een schoenendoos van vroeger van het merk Jator.
Het schoenmerk Nimco was vroeger bedoeld voor moeders en dochters.
Met deze leest maakte men vroeger schoenen op maat.
Op de muren in de kelder hangen posters van bands van vroeger. Albert gaf hier in zijn jonge jaren nog wel eens een feestje met zijn vrienden.

adv.