Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig! 7 tips van de kraamverzorgster voor als je gaat bevallen

Dit is een Ondernemersbijdrage 12 juli 2018

Krijg jij binnenkort een kindje en ben je op zoek naar tips voor als je gaat bevallen? Om je zo veel mogelijk te ontzorgen zodat jij lekker kunt genieten hebben de kraamverzorgers van Kraamzorg Zuid-Gelderland 7 tips voor je om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Thuis of ziekenhuis

Beeld: Unsplash

Wil jij thuis bevallen of liever in het ziekenhuis? Thuis is natuurlijk lekker vertrouwd, maar soms is het medisch gezien beter om in het ziekenhuis te bevallen. In de meeste ziekenhuizen assisteert de kraamverzorgende jouw verloskundige bij de bevalling. Als je naar huis mag, komt de kraamverzorgende van Kraamzorg Zuid-Gelderland je helpen om je baby thuis te verzorgen. Dit is niet alleen overdag, maar ook ’s avonds of ’s nachts.

De kraamweek

baby

De kraamweek duurt meestal zo’n van 8 tot 10 dagen. Vroeger lag je als kersverse moeder meestal 10 dagen in bed en mocht je daar ook niet uit! Gelukkig is zijn de tijden veranderd en kun je, als je lichaam het toelaat, je bed uit en ook zelf je baby verzorgen. In die periode is het wel belangrijk om rust te pakken en je lichaam goed te laten herstellen. Met de hulp van een kraamverzorgende gaat dat nét wat beter.

Naweeën

Vooral na een snelle bevalling of bij de bevalling van een tweede, derde of vierde baby kun je nog dagen na je bevalling last hebben van naweeën. Tips tegen de pijn:

  • Een lege blaas zorgt ervoor dat baarmoeder goed kan krimpen;
  • In overleg met je verloskundige of gynaecoloog kun je paracetamol nemen.
  • Doordat de placenta is losgelaten zul je een aantal weken vloeien. De eerste dagen is dit helder rood en dat verandert snel van kleur.
    Het gebruik van tampons wordt deze eerste weken afgeraden.
  • Een warme kruik kan verlichting geven. Let er wel op dat je daar niet nog meer van gaat vloeien.

Stuwing in de borsten eerste week na bevalling

Beeld: Unsplash

Op de derde of vierde dag na je bevalling begint meestal de melkproductie op gang te komen. Dit gebeurt ook als je geen borstvoeding wil geven. Je kunt last krijgen van opgezwollen, gespannen, pijnlijke borsten. Of je wel of geen borstvoeding wil geven is een beslissing die je zélf moet maken. Als je ervoor kiest om wel borstvoeding te geven is het goed om warmte toe te passen en je baby vaak te laten drinken. Draag een stevige BH en vraag je kraamverzorgster om tips! Zij heeft immers de meeste ervaring.

Kraamtranen

Beeld: Unsplash

Na een bevalling ben je vaak even wat minder emotioneel-stabiel bent dan je gewend bent. Er zijn een aantal oorzaken voor deze zogenaamde ‘kraamtranen’. Je bent aan het ontzwangeren en dat gaat gepaard met een hormoonwisseling in je lichaam. Je hebt last van fysieke ongemakken en bent vaak behoorlijk vermoeid door de inspanning van de bevalling. Je baby’tje is ook in de nacht wakker waardoor je snel een slaaptekort opbouwt, en zo’n nieuwkomertje gaat gepaard met nieuwe zorgen. Dus al met al is het niet zo gek dat je wat emotioneler kunt zijn.

Laat je verwennen

Beeld: Unsplash

Laat je zelf verwennen met aandacht, gezonde voeding en ook rust. Er komt natuurlijk veel kraambezoek en dat is heel gezellig, maar geef het ook aan als het je teveel wordt. Bespreek met je kraamverzorgende hoe je dat het beste aan kunt geven en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij en je partner genoeg rust krijgen.

Geniet ervan!

Beeld: Unsplash

De kraamtijd is een drukke en emotionele tijd, maar ook een heel mooie tijd. Neem de tijd om te wennen aan jullie baby en elkaar te leren kennen. Het is geweldig om mee te maken. Daarom last but not least: geniet ervan!

Meer over kraamzorg:

Foto: Kraamzorg Zuid-Gelderland

Wil je meer weten over je bevalling en de keuzes die je daarbij moet maken? Neem dan contact op met Kraamzorg Zuid-Gelderland, zij helpen je verder op weg naar een bevalling en kraamtijd die past bij wie jij bent.

 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.