De scholen zijn begonnen! 5 tips om zonder ongelukken thuis te komen

Aangeboden door Veilig Verkeer Nederland 17 augustus 2018

Je hebt ze vast al ergens zien hangen, die spandoeken met ‘De scholen zijn weer begonnen’. En dat is niet voor niets, want direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig verkeersongeluk bij kinderen en jongeren bijna twee keer (!) zo groot. Benieuwd wat jij kunt doen om ongelukken te voorkomen? Check dan deze vijf praktische tips van Veilig Verkeer Nederland.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Houd extra rekening met scholieren

Je moet natuurlijk het hele jaar door rekening houden met anderen in het verkeer, maar na de zomervakantie is het slim om extra alert te zijn op fietsende scholieren. Ze zijn uitgelaten omdat het nieuwe schooljaar begint en willen natuurlijk alles horen over de vakanties van hun vrienden. Dan is er niet meer zoveel aandacht over om op te letten! Aan jou dus de eervolle taak om dat wél te doen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Veilig Verkeer Nederland. Meer over Veilig Verkeer Nederland ontdekken?

Veilig Verkeer Nederland

Wees vergevingsgezind

Vergevingsgezindheid is een eigenschap die altijd van pas komt en al helemaal in het verkeer. Vooral voor scholieren kun je een extra portie bewaren: ze denken vaak dat ze alles kunnen en hen niets overkomt. Daardoor schatten ze verkeerssituaties niet altijd even goed in. Daarnaast zijn ze sneller afgeleid en speelt groepsdruk een belangrijke rol. Denk daar dus aan als je ze een rare manoeuvre ziet maken! En: vroeger was je misschien ook wat baldadiger en impulsiever dan nu ;-).

Hou die vakantievibe vast

Sta wat eerder op, geniet van een lekker ontbijtje en vertrek op tijd van huis. Dan kom je geheid beter gehumeurd aan op je bestemming én ben je relaxter in het verkeer. Zo rijd je minder snel te hard en erger je je minder snel aan bijvoorbeeld een scholier die op zijn telefoon kijkt en een onverwachte beweging maakt. Dat voorkomt ongelukken!

Laat je niet afleiden

Nu de vakantie voorbij is, is het een stuk drukker op de weg. Reden te meer om goed op te letten! Neem dus geen telefoon op in de auto en ga geen appjes lezen. Daarnaast gaat mascara op doen thuis voor de spiegel véél beter en van ontbijten onderweg wordt je auto alleen maar vies. Houd je aandacht bij het stuur!

Blijf – als dat mogelijk is – uit de buurt van scholen

Bij scholen wemelt het van de scholieren die niet altijd goed opletten en lekker aan het kletsen zijn. Hier is de kans op een ongeluk daarom behoorlijk groot! Wees dus slim en blijf als dat mogelijk is uit de buurt van een school. Dat zorgt voor minder drukte en dus meer veiligheid in het verkeer.

Wil je meer weten over de ‘De scholen zijn weer begonnen’ campagne? Kijk dan even op de website van Veilig Verkeer Nederland voor meer informatie!

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.