Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Topatlete Julia (19) uit Zweden woont sinds kort in Nijmegen: “Het voelt als mijn tweede thuis”

Door Jurgen Smit 30 oktober 2018

Wat doet een Zweedse atlete van 19 jaar in de oudste stad van Nederland? Julia Samuelsson doet haar verhaal. “Het was om meerdere redenen een goede keuze om hierheen te komen. Wat ik wel jammer vind, is dat ik nog weinig meekrijg van small talk in bijvoorbeeld de supermarkt.”

Keuze voor Nijmegen

Wie de vriend van Julia kent, Mike Foppen (21), snapt gelijk hoe Julia in Nijmegen is beland. Hij is een groot hardlooptalent en komt uit Nijmegen. “Na anderhalf jaar wilden Mike en ik graag in hetzelfde land wonen, dus dat is een van de redenen dat ik hier ben. Verder zijn de trainingsfaciliteiten hier veel beter dan in Zweden. Ik zit bij Team Zevenheuvelen en daar hebben ze sponsoren, coaches, fysiotherapeuten en een sportschool. Bij mijn club in Zweden was dat allemaal veel kleinschaliger.

“Ook kreeg ik hier de kans om psychologie te studeren. In Zweden kom je er bijna onmogelijk tussen, maar hier aan de Radboud kon ik wel beginnen. Dus als je dat allemaal opsomt, is Nijmegen een perfecte keuze. Omdat ik al langer met Mike ben, ben ik hier ook al wel vaker geweest, dus het voelt nu al als mijn tweede thuis.”

Nederlands als een 3-jarige

Het leven in Nijmegen bevalt Julia goed. Ze kwam in augustus naar onze stad toe. “Er zijn wel verschillen met Zweden, maar ook weer niet zoveel. Vooral met de taal heb ik nog moeite. Ik spreek het nu als een 3-jarige, haha. Ik heb geen les in Nederlands, maar leer het vooral doordat ik constant omringd ben door Nederlanders. Ik vind het wel jammer dat ik nog weinig begrijp van wat mensen tegen elkaar zeggen, small talk in de supermarkt bijvoorbeeld. Maar dat komt wel.”

Leuk in Nijmegen

In Nijmegen vindt Julia vooral de lunch- en eettentjes leuk. “Vaak train ik ’s ochtends en ’s avonds. Ik hou ervan om dat tussendoor te gaan lunchen in het centrum, of bij eetcafé BUUR bij Mike om de hoek. In het centrum kom ik graag bij Nibbles. Je hebt ook een Zweeds lunchtentje, Fika. Ze hebben daar Smørrebrød, maar dat is Deens. Dus eigenlijk liegen ze, haha. Maar verder is het daar ook leuk.”

Zevenheuvelennacht

Julia is als atlete gespecialiseerd in de 1500 meter, 3 kilometer en 3 kilometer steeplechase. Op 17 november doet ze in Nijmegen mee aan de Zevenheuvelennacht. Die wedstrijd gaat over 7 kilometer en vindt plaats op de avond voor de Zevenheuvelenloop (15 kilometer). Haar vriend Mike heeft de avondwedstrijd al vier keer (!) gewonnen. “Dat wist ik niet eens, ik dacht 2 keer. Maar ik weet niet of ik ook kan winnen hoor. Ik vind het wel fijn dat ik mijn concurrenten in Nederland niet zo goed ken. Dan kan ik gewoon mijn eigen ding doen. Ik heb gehoord dat er veel lichtjes zijn en er muziek langs de route is. Dat lijkt me heel bijzonder.”

Lees ook:

Zevenheuvelenloop 2018

Alles wat je wilt weten over de Zevenheuvelenloop 2018 in Nijmegen

Op 18 november lopen weer zo'n 25.000 mensen mee met de Zevenheuvelenloop 2018 in Nijmegen. De avond...

Evi geeft weerbaarheidscursussen aan jonge meiden: “Wat als iemand je fiets probeert af te pakken?”

Als de meervoudig wereldkampioen boksen Perry Ubeda je vraagt om weerbaarheidscursussen te komen gev...

 

 

 

 

adv.