Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Reno rijdt op de wagen bij Dar: “Samen met mijn jeugdvriend Diego haal ik nu vuilnis op”

Door Jurgen Smit 2 oktober 2018

Reno Busser (26) zorgt er samen met zijn collega’s van Dar voor dat Nijmegen schoon blijft. Deze week is hij Nijmegenaar van de Week: “Ik heb wel eens een hele gans uit een gft-bak zien komen.”

Jeugdvriend Diego

Reno werkt sinds vijf jaar bij Dar. “Toen ik begon werkte ik eigenlijk als matroos op de binnenvaart. Bij Dar begon ik toen met een zomerbaantje, maar het beviel zo goed dat ik hier ben blijven hangen. Het leukste aan dit werk vind ik mijn collega’s: we hebben veel lol en met sommige jongens ben ik nu echt bevriend. Mijn jeugdvriend Diego werkt ook bij Dar, we halen soms samen papier op.”

Reno (tweede van rechtsboven) en zijn jeugdvriend Diego (derde van linksonder) zijn jeugdvrienden en werken nu samen bij Dar.

Met de jongens op de wagen

Reno werkt op de afdeling inzameling als chauffeur. “We legen kliko’s en halen restafval op. We beginnen allemaal om 7.30 uur, maar meestal zijn we er wel wat eerder. Als eerste halen we de werkopdracht op en voeren we de voertuigcontrole uit. Dan gaan we de wijk in om het afval op te halen. Ik werk onder andere in de wijk Grootstal, waar we om de twee weken groene zakken of gft-afval ophalen. Ik rijd de wagen en de jongens achterop doen eigenlijk het zware werk. Ik heb een camera in mijn dashboard zitten waardoor ik kan zien hoe het achterop gaat. Zo kan ik makkelijk aanwijzingen geven en in de gaten houden of alles goed gaat.”

Collega’s van Reno gooien de zakken in de wagen.

Ganzen en motorblokken

“Soms maak je wel eens rare dingen mee,” vertelt Reno. “Zo heb ik wel eens een heel motorblok in het gft-afval gevonden. Er is ook wel eens een hele gans uit een gft-bak gekomen. We hebben wel veel lol onder elkaar en af en toe halen we ook wel eens een geintje uit. In de zomer bijvoorbeeld, dan rijden we buiten routes in Beuningen. De boeren zetten dan kadavers van onder andere koeien aan de straat met een plastic bak eroverheen, zodat die meegenomen kunnen worden door een andere afvalophaaldienst. Tegen de nieuwe jongens achterop zeggen we dan wel eens: ‘dat moet ook nog mee, kijk daar eens onder’, haha!”

2.000 zakken per dag

Vrouwelijke collega’s heeft Reno bijna niet, al zijn er nu wel enkele dames in het team gekomen. “Toen ik hier vijf jaar geleden begon, waren er helemaal geen vrouwen. Nu zijn het er wel wat meer. Het is fysiek zwaar werk, dus je moet het wel aankunnen. Ik heb zelf ook wel brede schouders en onderarmen gekregen van het sjouwen. Per dag halen we zo’n 13 ton restafval en 6 ton plasticafval op per twee man. Dat zijn ongeveer 2.000 restafvalzakken á 6 tot 7 kilo. Toch is het werk goed te doen, mits je een collega hebt die hetzelfde werktempo heeft als jij. Je merkt ook wel het verschil tussen studenten die hier tijdelijk werken, of jongens die net als ik voor hun gezin willen zorgen. Die gaan er echt voor.”

Reno heeft een vrouw en een zoontje. 

Nijmeegse buurten

Over het algemeen reageren Nijmegenaren positief op Reno en zijn team, vertelt hij. “Al is er wel verschil tussen buurten. Je merkt dat mensen die in Nijmeegse buurten wonen waar ze wat minder te besteden hebben, hun restafval sneller in de doorzichtige, gratis plastic+ zakken aan de straat zetten. Die zakken zijn bedoeld voor plastic, niet voor restafval. In een rijkere wijk zoals Brakkenstein scheiden mensen hun afval weer heel netjes en staan er restafvalzakken aan de weg.”

Rennen met de wagen

Gelukkig maakt Reno ook genoeg leuke dingen mee. “In Voorstenkamp is een groep kinderen die elke week wacht op de wagen en dan de hele route met ons meerent. Er is ook één vrouw die altijd als ze ons ziet naar buiten komt met chocolaatjes voor ons. Je maakt wel echt leuke dingen mee.” Reno blijft als het aan hem ligt nog lang bij Dar werken. “Ik zou wel willen doorgroeien in het bedrijf zelf. Misschien word ik ooit teamleider!”


Meer over Dar N.V. ontdekken?

Dar N.V. gemeentediensten

GeopendHele dag

Kanaalstraat 401, Nijmegen

Bekijk meer:gemeentediensten

 

adv.