Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaar van de Week: Hendrik-Jan Derksen

Door Jurgen Smit 16 mei 2017

De kans dat je Hendrik-Jan ergens van kent is vrij groot. Hij is namelijk DJ, social worker en strijder voor gelijkheid. Poserend voor het oude Doornroosje vertelt hij over zijn geschiedenis met dit pand. “Toen ik 16 was deed ik hier het licht en geluid al. Vroeger was dit trouwens een school, mijn vader gaf hier les. Nu is dit de studio van de bekende Nijmeegse band De Staat en het huis van bandlid Rocco.” 

Hendrik-Jan heeft net een nieuwe baan bij Stichting Dagloon. “Deze stichting is er voor de harde kern dak- en thuislozen. Het is een kleine organisatie die werkt op basis van opdrachten vanuit de omgeving. Zo houden onze mensen de parken schoon en helpen ze met parkeren tijdens het festival Down The Rabbit Hole. “Ik ga me vooral concentreren op jongeren die thuisloos zijn, om die weer mee laten doen in de maatschappij”.

 

De Tropen en de Zwarte Cross

Ook als festivalprogrammeur zoekt Hendrik-Jan verbinding. Hij maakt onderdeel uit van DJ formatie De Tropen en programmeert voor bijvoorbeeld de Zwarte Cross. “Ik programmeer een aantal podia dit jaar: een gaybar, een metal podium en een Nederlandse kroeg. Aan diversiteit dus geen gebrek”.

 

Nijmegenaar van het jaar

Toen de vluchtelingenstroom in het najaar van 2015 snel in omvang toenam, werd het grootste vluchtelingenkamp van Nederland opgericht in het Nijmeegse Heumensoord. Dit vluchtelingenkamp kwam landelijk in opspraak door de mensonterende leefomstandigheden. Hendrik-Jan maakte zich hard voor deze nieuwe groep mensen en richtte de Facebookpagina Welcome to Nijmegen op. Zijn inzet voor de vluchtelingen zorgde ervoor dat hij Nijmegenaar van het jaar 2015 werd.

Hendrik-Jan Derksen
Hendrik-Jan Derksen

Yalla foundation

Ook nu het vluchtelingenkamp is opgeheven zet Hendrik-Jan zich in voor “nieuwkomers” zoals hij ze zelf noemt. Hij doet dit samen met zijn vrouw Marinka, nieuwkomer Younes en anderen via de Yalla Foundation. “Als je nieuw bent in dit land krijg je een heleboel informatie, maar bijna geen context. In Syrië hoef je bijvoorbeeld geen belasting te betalen, maar daar is ook de collectieve zorg veel slechter geregeld. Je moet dan uitleggen dat het voordelen heeft dat je opeens geld moet afdragen aan de overheid, anders roept dat weerstand op”. De Yalla foundation voorziet vluchtelingen in context door online en in het Engels en Arabisch uit te leggen hoe het in Nederland geregeld is met zaken als huisvesting, werk zoeken en zorgverzekering.

Het liefst zou hij zien dat de focus omtrent deze groep wat meer verschuift van werken naar netwerken. “Je kan iemand aan een baan helpen waar je geen diploma voor hoeft te hebben en de taal niet voor hoeft te spreken. Maar wat gebeurt er als dat werk stopt? Als iemand in een fabriek in de herrie werkt en weinig communiceert draagt dat niet bij aan de integratie op het gebied van taal en cultuur. Ook werken dat soort werkgevers vaak met tijdelijke contracten. Het is dus ook belangrijk dat iemand een positief netwerk opbouwt. Daar draagt Yalla flink aan bij”.

 

De toekomst van Nijmegen

Hendrik-Jan is vader van twee dochtertjes van 5 en 8 jaar oud. In het Nijmegen van zijn volwassen kinderen zou hij graag zien dat de gemeente goed voor haar burgers zorgt. En dan natuurlijk voor allemaal. “Mensen zien Nijmegen als een links bolwerk, Havana aan de Waal, maar ik zie het meer als een conservatief jaren ’60 bolwerk. Het gaat nog steeds teveel over eigenaarschap, wie je kent en waar je contacten hebt in plaats van wat de beste keuzes zijn. Kijk naar de woningmarkt, daar wordt van alles beloofd maar uiteindelijk betaal je soms 800 euro voor 24 vierkante meter. Dat kan de gewone Nijmegenaar niet betalen. En dan heb ik het niet alleen over de nieuwkomers”.

Ben of ken jij iemand die een ereplaatsje als Nijmegenaar verdient? Schroom niet en mail naar nijmegen@indebuurt.nl. We ontvangen graag tips!Meer over Nijmegenaar van de Week: Hendrik-Jan Derksen ontdekken?

Nijmegenaar van de Week: Hendrik-Jan Derksen


adv.