Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaar van de Week is Lydia Woudenberg van de Ruilwinkel

Door Jurgen Smit 13 juni 2017

Nijmegenaar van de Week is Lydia Woudenberg. Deze doorzetter is het gezicht van de Nijmeegse Ruilwinkel. Misschien ken je haar ook wel van de Facebookpagina Second Hand Nijmegen.

Lydia wist een voor haar uitzichtloze situatie om te turnen naar een supermooi initiatief: de Nijmeegse Ruilwinkel. “7 jaar geleden moest ik noodgedwongen mijn opleidingscentrum Digibeet stoppen. Ik kwam in een afbetalingsregeling terecht en in de bijstand. Maar wat moest ik? Ik ben 50 jaar en mijn enige opleiding is MAVO. Een baan kon ik wel vergeten.”

Facebookgroep Second Hand Nijmegen

De inmiddels ‘bekende Nijmegenaar’ nam in 2015 de stuurloze Facebookgroep Second Hand Nijmegen over. De soort van ‘marktplaats voor Nijmegen’ is een grote hit, de pagina heeft al meer dan 23.000 leden. En wat Lydia zelf ook mooi vindt, is dat de Ruilwinkel Nijmegen eigenlijk ontstaan is uit dit initiatief.
“Ik zag op Second Hand Nijmegen op een gegeven moment een lijstje wat ik graag wilde hebben. Toen ik in contact kwam met de eigenaar ontdekte ik dat het een moeder was die snel geld nodig had om een verjaardagscadeautje voor haar dochter te kopen. Maar ik had thuis nog een Furby staan waar ik niets mee deed. Toen hebben we geruild en waren we allebei blij. Zo kwam ik op het idee om een Ruilwinkel te beginnen.”

Spannende tijden voor de Ruilwinkel

gratis ruilwinkel
Zit hier wat voor jou bij? Zoek gratis 5 artikelen uit.

Inmiddels is Lydia 5 dagen per week in de Ruilwinkel aan de Fuchsiastraat 10 (de Driesprong) te vinden. In de Ruilwinkel werken veel vrijwilligers met een rugzakje. Ook fungeert de winkel als ontmoetingspunt waar mensen uit de buurt met elkaar in gesprek raken. Helaas moet de Ruilwinkel (we hopen tijdelijk) dicht. “Het geld is op en de gemeente heeft de subsidiekraan dicht gedraaid”, vertelt Lydia. “Ik heb er echt slapeloze nachten van. De ruilwinkel is mijn kindje.”

Shop gratis 5 artikelen!

Toch blijft de Nijmeegse positief. “We hebben bij de Provincie, het Oranjefonds en het Kansfonds nieuwe subsidiegelden aangevraagd. Op het moment dat er geld is, willen we verhuizen naar een pand aan de Wolfkuilseweg of de Molenweg. Vanaf daar kunnen we dan opnieuw beginnen.”
Omdat de Ruilwinkel in ieder geval tijdelijk stopt kunnen alle mensen vanaf maandag 19 juni 5 gratis artikelen komen shoppen. Elk volgend artikel kost 1 euro. De winkel sluit op 7 juli, zodat vrijwilligers de laatste spullen nog kunnen opruimen.

Lydia hoopt met heel haar hart dat de Ruilwinkel een doorstart mag gaan maken. “Ons geheim is dat geld geen rol speelt. Mensen brengen spullen in en krijgen daar punten voor. Met die punten kunnen ze zelf weer gaan shoppen. In de overvolle stellingkasten is werkelijk alles te ‘ruil’. Van servies tot schoenen, van prullaria tot knuffels, cd en boeken. Maar bijvoorbeeld ook een Senseo apparaat.”

Lydia wil de Nijmeegse gemeenteraad in

Lydia gemeenteraad
De Nijmeegse Lydia Woudenberg wil de politiek in.

Lydia wil liever niet denken aan de mogelijkheid dat de Ruilwinkel geen subsidies meer krijgt en definitief op slot gaat. De Nijmegenaar van de Week heeft zelf al een nieuw project waar ze zich helemaal op gaat storten. “Mijn ambitie is om in 2018 in de gemeenteraad te komen”, vertelt ze. “Ik ga me voor 100 procent inzetten voor de partij VoorNijmegen.Nu van Paul Eigenhuijsen.”

 Meer over Nijmegenaar van de Week is Lydia Woudenberg van de Ruilwinkel ontdekken?

Nijmegenaar van de Week is Lydia Woudenberg van de Ruilwinkel


adv.