Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaar van de week: Boswachter en Twitterkoning Tim Hogenbosch

Door Jurgen Smit 11 september 2018

Boswachter Tim is ‘terug’ in Nijmegen. Dat wil zeggen: vanaf nu is het Nijmeegse bos weer zijn terrein. De populaire boswachter heeft duizenden volgers op Twitter en Instagram en schuift geregeld aan op radio of televisie. We zochten hem op in het bos!

Bekende Nederlander

Soms hoeven die schijnwerpers van Tim (35)  niet zo nodig, biecht hij op midden in de bossen bij Groesbeek. Na een stuk door het bos te hebben gereden laat Tim één van zijn favoriete plekjes zien. “Ik vind het heel leuk dat ik mocht aanschuiven bij Domien op radio 3FM, of dat ik laatst weer even op Radio 2 te horen was. Het brengt je heel veel en het is ook bijzonder dat zoveel mensen mij volgen.” Op Twitter alleen al heeft Tim nu zo’n 20.000 volgers. “Dat brengt ook een bepaalde druk met zich mee. Begrijp me niet verkeerd, die druk leg ik mezelf op, maar je hebt soms het gevoel dat je mensen moet vermaken terwijl je daar niet altijd tijd voor hebt.”

Boswachter Tim
De bijna altijd goedgemutste Tim in zijn werkauto. Foto: Indebuurt

Twitteraar van het jaar

Tim werd in 2017 verkozen tot Twitteraar van het jaar. Vooral zijn positivisme en mooie foto’s maken de Nijmeegse boswachter populair. “Mijn Twitteraccount is eigenlijk heel plotseling ontstaan. Toen ik vijf jaar geleden begon als boswachter viel het me op dat collega’s de hele tijd met hun telefoon in de weer waren. Ze bleken te twitteren over hun werk en dat ben ik toen ook maar gaan doen. Nou, dat heb ik geweten, haha. Je begint als boswachter niet met het idee om veel aandacht te krijgen, maar opeens was dat het wel het geval.”

Terug in de Nijmeegse bossen

Voordat de goedlachse boswachter een paar maanden geleden in Nijmegen begon, werkte hij in de bossen bij Utrecht. “Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar toen kwam deze kans. Ik twijfelde eerst nog over mijn keuze, want ik had daar hele leuke collega’s en een prachtig bos. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik ben nu weer terug in de bossen waar ik letterlijk ben opgegroeid. Ik ken sommige paden nog van vroeger. Vooral van de Hatertse- en Overasseltse Vennen heb ik veel jeugdherinneringen. Toen liep of fietste ik er doorheen en nu ben ik er gewoon boswachter. Hoe gaaf is dat?”

Nijmegen en ‘Bemmely Hills’

Tim groeide op in Nijmegen en bleef er ook altijd wonen, tot hij een paar jaar geleden naar Bemmel vertrok. “Mijn vriendin en ik kregen een dochtertje, Roos, en mede daarom wilden we graag een achtertuin. Die hebben we nu gevonden in Bemmely Hills, haha. Prima wonen hoor, maar ik wil het liefst wel weer terug naar Nijmegen. Het liefst natuurlijk in Nijmegen-Oost, maar met Nijmegen-Noord neem ik ook genoegen. Het begint daar steeds leuker te worden en al die jonge gezinnen in Noord maken het ook leuker voor Roos.”

Lichtgroene boswachter

Boswachter Tim
Boswachter Tim in de bossen van Groesbeek. Foto: Indebuurt

Hoewel er aan kennis geen gebrek is, is Tim toch vrij bescheiden over zijn werk. “Ik noem mezelf eigenlijk een lichtgroene boswachter. Soms word ik opgebeld om als expert iets uit te leggen, terwijl veel van mijn collega’s echt veel meer weten over dat onderwerp. Donkergroene boswachters noem ik ze maar even. Kijk, ik weet wel dat hier een eik staat en daar een varen, maar ik kan ook makkelijk op iets gaat staan waar een collega juist voor zou stoppen om het te bestuderen.”

Kindervriend

Tim is een publieke boswachter, wat onder meer inhoudt dat hij excursies doet en vaak met kinderen het bos in gaat. “Kids het bos laten zien is het leukste wat er is,” vertelt hij. “Ik vind het eigenlijk zielig dat kinderen tegenwoordig hele dagen op de spelcomputer zitten. Playstation spelen is zeker ook leuk, maar ik weet hoe het als kind was om in het bos te spelen. Dat is gewoon super tof en dat missen veel kinderen nu. Daarom heb ik ook besloten een kinderboek te schrijven. Ik pretendeer echt niet de Messias te zijn die kinderen weer naar buiten krijgt, maar hoop wel mijn steentje bij te dragen.”

Lees ook

schapen

Op pad met Nijmeegse schaapherder Thom: ‘Ik had niks met schapen en was bang voor honden’

Op de Hatertse- en Overasseltse Vennen hoedt Thom Manders samen met zijn hond Iwan een kudde van 340...
schapen

Voor de buitenmensen: hier geniet je van Nijmegen in de buitenlucht

Ben jij een echt buitenmens? Is het weekend voor jou niet compleet als je niet naar buiten bent gewe...
koortsboom

Nijmeegse mysteries: de lapjes in de koortsboom

Wie wel eens wandelt in de Hatertse en Overasseltse vennen heeft 'm vast wel eens gespot. Aan de ran...

adv.