Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaren van de week: Juul Martin en Mieke Miltenburg

Door Jurgen Smit 30 mei 2017

Mieke Miltenburg en Juul Martin zijn echte delers. En dus delen ze deze week ook de titel Nijmegenaar van de Week. De Nijmegenaren leerden elkaar kennen tijdens hun acties voor de deelwinkel.

Wat begon als een ideologie (mensen laten delen en verbinding maken tussen mensen) is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf. “Wij geven trainingen en workshops om mensen te leren hoe ze zelf dingen van de grond kunnen krijgen”, vertelt Mieke. “Dat leren deelnemers bijvoorbeeld in de cursus zwarte band in verbinden.”

Burgerinitiatieven en crowdfunding

De Nijmegenaren zijn inmiddels experts geworden in het opstarten van nieuwe initiatieven. Zo is Juul inmiddels een BN-er (ja een bekende Nijmegenaar!). Hij was dé man achter Het Huis van Overvloed dat in 2013 helaas afbrandde. Martin: “Dat was toen zo uniek. Mensen die samen zo’n burgerinitiatief starten. Op het stadhuis raakten ze een beetje in paniek. En nu, zoveel jaar later, heeft de gemeente zelfs een site waarop burgerinitiatieven een plek hebben met hun verlanglijst erbij. Net als wij toen. Dan hebben we toch iets bereikt.”

Ambassadeur van Nijmegen-Noord

Mieke ken je wellicht als ambassadeur van Nijmegen-Noord. In dat stadsdeel probeert ze haar mede-inwoners ook met elkaar te verbinden. Een voorbeeld daarvan is de sinterklaascadeautjes-actie. “Je wil niet weten wat er gebeurt als je mensen duidelijk maakt wat je nodig hebt. Ik vroeg iedereen de zolder even af te struinen zodat kinderen die geen sinterklaascadeautjes krijgen er tóch eentje zouden krijgen. Dat heb ik geweten, er werden echt massaal cadeautjes ingeleverd.”

Beide verbinders zijn na hun studie in Nijmegen blijven hangen. En toevallig wonen ze ook allebei in Nijmegen-Noord. “Ja! Nijmegen-Noord is wèl leuk om te wonen.” Voor Juul is zijn favospot de tuin achter zijn huis. Mieke heeft een speciaal gevoel bij de bruggen die haar huis met de binnenstad verbinden. “Ik vind het toch altijd een speciaal en Nijmeegs gevoel om over die bruggen te fietsen.”

Dromen waar maken

verbinden delen
Juul en Mieke geven een cursus ‘zwarte band in verbinden’.

Wat begon als een soort van ideologie is inmiddels uitgegroeid tot het bedrijf deelwinkel.com. Dit bedrijf houdt regelmatig open trainingen waarin methodieken en inzichten gedeeld worden. Zo geeft Juul binnenkort weer de Masterclass ‘Waarmaken doe je zo’. In deze training leert hij de deelnemers hun dromen waar te maken.

Met hun bedrijf hebben de Nijmegenaren al veel stadsgenoten weten te verbinden. Bijvoorbeeld met de deelbon. Daarop mag je opschrijven wat je graag doet en zou willen delen. Juul herinnert zich nog een leuk voorbeeld van de deelbon. “Iemand bood op de bon aan om met zijn vliegtuigje naar Texel te vliegen en iemand mee te nemen. Uiteraard was die bon meteen meegenomen. We hoorden later dat het een hele mooie dag was geweest. Een bijzondere ontmoeting tussen gever en krijger.”

Mieke en Juul delen sparkels uit

Mieke en Juul zitten niet stil. “Wij vinden dat kleine en mooie dingen meer aandacht verdienen. Daarom gaan we met de bezoekers van de Vierdaagse feesten zoveel mogelijk sparkels verspreiden. sparkels zijn bijvoorbeeld een gelukkig moment, een compliment of een gedichtje. Dat kunnen deelnemers op een speciaal ontworpen sparkelkaart schrijven of tekenen. We gaan al deze sparkels op een centrale plek in de stad zichtbaar maken. Waarschijnlijk op Kelfkensbos. We hopen dat mensen glimlachen als ze de sparkels lezen of zien en er een mee naar huis nemen. Iedereen die mee wil helpen om sparkels te verzamelen kan zich aanmelden. Verzameldagen zijn de middagen van zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 juli in Nijmegen. Voorafgaand krijgen verzamelaars een gratis training.

De ambassadeurs van het delen brachten al heel veel mensen bij elkaar. Juul: “In het nieuws is zoveel aandacht voor slechte dingen. Maar daarom heet het ook nieuw(s). Het is niet ‘normaal’ wat er allemaal gebeurt. Onze ervaring is namelijk dat er heel veel goede mensen zijn die goede dingen doen en elkaar wél helpen. Wij willen dat graag groter, breder en meer zichtbaar maken zonder dat je daar jeuk van krijgt.”

 Meer over Nijmegenaren van de week: Juul Martin en Mieke Miltenburg ontdekken?

Nijmegenaren van de week: Juul Martin en Mieke Miltenburg


adv.