Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Freddy Bonzo aka Bob Ignacio: ‘Skyradio heeft mij muzikaal gevormd, daar schaam ik me niet voor’

Door Jurgen Smit 24 juli 2018

Voor de Nijmeegse Moleculaire Levenswetenschappenstudent Bob Ignacio (24) oftewel ‘Freddy Bonzo’ en zijn vrienden Sven, Lennaert, Sebastiaan en Oli wordt op zaterdag 25 augustus een muziekhobby naar een hoger level getild. Samen organiseren zij de eerste editie van No Sweat in Merleyn.  Bob: “No Sweat staat voor een avond vol mooie, funky en dansbare house met veel positieve energie.”

“Eigenlijk zijn we gewoon een stelletje bètanerds die nu ook muzieknerds zijn geworden”, aldus Bob. De vrienden vonden elkaar de afgelopen jaren tijdens hun studententijd in hun gelijke muzieksmaak. Bob: “In de afgelopen jaren hebben we regelmatig feestjes bij iemand thuis gegeven, waar we dan zelf de muziek en de lichten verzorgden. De stijl? Als het maar vrolijk en dansbaar is.”

No Sweat

Op 25 augustus gaat het voor de jongens gebeuren in Merleyn. Dan geven zij hun eerste eigen feestje genaamd No Sweat. Bob: “Doordat er in Nijmegen al heel wat verschillende feestjes in bijvoorbeeld de Brebl of de Merleyn gegeven worden, raakten we geïnspireerd om zelf ook eens te kijken of we meer konden doen dan voor onze vrienden plaatjes draaien. Het zien van verschillen met andere Nijmeegse feestjes zal tijd nodig hebben, een eigen identiteit moet groeien. Voor nu willen we met de eerste editie vooral een avond vol muziek brengen die wel zelf heel tof vinden en daarmee anderen een avond brengen vól postieve energie en gedans. En het is natuurlijk onze bedoeling dat we No Sweat vaker kunnen gaan organiseren.”

Hoe Skyradio Bob muzikaal vormde

Zelf mag Bob, als Freddy Bonzo het publiek op 25 augustus ook gaan verblijden met zijn eigen vrolijke beats. Bob is een muziekliefhebber eersteklas. Hij vertelt: “Ik ben eigenlijk altijd wel into music geweest. Ik was er altijd wel mee bezig. Dat begon doordat mijn vader vroeger altijd overal Skyradio aan had staan, thuis en in de auto. Dan zat ik op de achterbank van de auto met de klassiekers mee te trommelen op mijn benen. Het was toen nog een radiostation dat alleen klassiekers draaide. Skyradio heeft mij in die zin eigenlijk wel muzikaal gevormd. Vroeger schaamde ik me daarvoor, maar nu kom ik er gewoon voor uit – haha.”

Freddy Bonzo in actie. (Eigen foto)

Ode aan zijn vader

Hoe hij aan zijn artiestennaam komt? Bob: “Mijn vader speelde vroeger in een band samen met mannen die Fred en Bonzo heette. Dat vonden mijn broers en ik altijd vroeger zulke grappige namen. Zo heb ik het eigenlijk bedacht, als ode aan mijn vader. Mijn eigen platencollectie bestaat trouwens uit heel wat items uit zijn ‘oude’ platencollectie. Die waren bij ons thuis door de jaren heen haast onderdeel van het meubilair geworden. Ik mocht ze van hem hebben, zo heeft hij mijn platencollectie gevoed.”

Inspeeltapes

“Het zelf echt gaan mixen van muziek begon ergens op de middelbare school, doordat ik op volleybal zat. Bij trainingen en wedstrijden speelden we altijd in op muziek. Ik vond het toen altijd irritant dat nummers altijd een lange in- en outtro hadden. Ik dacht, kan dat niet anders? Zo ben ik eigenlijk zelf thuis achter mijn computer het één en ander gaan proberen, om dat op te lossen. Dit was in de tijd dat de house-muziek populair werd bij de massa. Zo kwam het ook bij mij terecht. Het diende voor mij als een gateway om in aanraking te komen met hele andere soorten muziek. Het zelf maken van die inspeeltapes was mijn eerste eigen aanraking met de wat meer behapbare house.”

House

“Sinds ik in Nijmegen ben komen studeren heeft mijn muzieksmaak zich het meeste ontwikkeld tot wat het nu is. Ik ontdekte steeds meer de house muziek. In die tijd was mijn neef als allround-DJ te boeken voor feestjes. Zelf had ik nooit eerder de intentie om DJ te zijn, doordat hij me naar die feestjes meesleurde heb ik dat ontdekt. Maar op die feestjes kon ik niet de muziek draaien die ik zelf mooi vond. Dus ging ik steeds meer draaien voor vrienden, die dezelfde muzieksmaak hadden. Samen met Sven, Lennaert, Oli en Sebastiaan is het begonnen met feestjes bij iemand thuis geven. Heel tof dat we het nu groter gaan aanpakken. Het belangrijkste vinden we altijd dat het publiek een mooie avond beleeft en de hele avond met een lach op hun gezicht staat. Of dat nou voor 10 of voor 1000 man is. Wat sta je anders als DJ te doen, als dat niet zo is?”

Precies dat gaan de mannen dus ook doen, tijdens de eerste editie van No Sweat op 25 augustus. Met de house-koning van het zuiden Joël Hemmen als headliner, belooft het zéker een dansbare avond te worden. Lijkt jou het wel wat? Dan heb je geluk: want tijdens de eerste editie bij Merleyn hoef je helemaal geen entree te betalen.


Meer over Merleyn ontdekken?

Merleyn cafés

Hertogstraat 13, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.