Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Evi geeft weerbaarheidscursussen aan jonge meiden: “Wat als iemand je fiets probeert af te pakken?”

Door Jurgen Smit 23 oktober 2018

Als de meervoudig wereldkampioen boksen Perry Ubeda je vraagt om weerbaarheidscursussen te komen geven in zijn sportschool, dan zeg je natuurlijk volmondig ‘ja!’. Het overkwam Nijmegenaar van de week Evi van Ooijen (22).

Gevraagd

Hoe word je gevraagd om les te komen geven in het weerbaarheidscentrum van een wereldkampioen? Evi legt het uit. “Ik kickboks en we kregen deze zomer een gasttraining van Perry. Na afloop raakten we aan de praat en vroeg hij me om cursussen te komen geven in zijn school. En nu gaat het gewoon gebeuren!”

Cursus

Bij een weerbaarheidscursus denk je misschien aan een uurtje rammen op een boksbal. Evi vertelt dat dat niet het geval is. “We gaan in zes cursussen vooral oefeningen doen die te maken hebben met je grenzen aangeven en mentaal weerbaar worden. Dus hoe zeg ik ‘nee’ tegen iets wat ik niet wil? Hoe voorkom ik bepaalde situaties? Wat als iemand je fiets probeert af te pakken? Wat als iemand je duwt? Dat soort zaken.”

Evi in actie.

Kwetsbare doelgroep

Evi denkt dat meiden uit groep 8 en de 1e en 2e klas van de middelbare school behoefte hebben aan weerbaarheidscursussen. “En het maakt eigenlijk niet eens uit of je juist weinig of veel zelfvertrouwen hebt. Ik wil ze leren hoe je in bepaalde situaties moet handelen. Wat voor lichaamshouding je moet aannemen. Meiden van 12 tot en met 14 jaar vormen een kwetsbare doelgroep, die ik graag wil helpen.”

Pedagogiek en kickboksen

Zelf ging Evi op veertienjarige leeftijd kickboksen. Dat doet ze nu nog steeds. “Geen wedstrijden, maar er wordt wel fanatiek getraind. Je wordt er niet alleen sterker van, maar ook zelfverzekerder. Misschien dat ik de meiden tijdens de cursussen ook eventjes tegen een bokszak laat slaan, maar dat is meer voor het gevoel. Deze cursus is geen kickbokstraining.”

Het is niet alleen de kickbokservaring waardoor Evi de cursussen gaat geven. “Ik ben afgestudeerd als pedagoog en doe nu een vervolgopleiding tot docent. Ik loop stage op een mbo-school en die combinatie met het kickboksen, maakt het logisch dat ik nu bij Perry cursussen ga geven.”

Beetje trots en leuk om even te delen met jullie, ik ga starten met weerbaarheidstrainingen geven in Nijmegen!:)

Posted by Evi van Ooijen on Thursday, 11 October 2018

Samenwerken met kampioen

Evi realiseert zich dat het bijzonder is om met Perry samen te werken. De Nijmegenaar werd 9 keer wereldkampioen in vier verschillende vormen van het boksen: Full-contact, Kickboksen, Thaiboksen en Muay Thai. “Ik zie het als een groot compliment. Ik kan nog veel van hem leren en vind het bijzonder dat hij heel goed persoonlijk contact heeft met cursisten en met mij. Misschien verwacht je dat niet van iemand die mensen knock-out heeft geslagen, maar het persoonlijke is echt Perry’s kracht.”

Lees ook:

Giulio Severijnen

Nijmeegs beste biertapper Giulio Severijnen: “Het was zo spannend, iedereen kijkt je op de vingers”

Hij deed al drie keer mee en stond al twee keer in de finale van de Nijmeegse biertapwedstrijd. Dit ...
Bjorn van Samson

Hovenier Bjorn gaat Café Samson overnemen: “Ooit wil ik hier ook eten gaan serveren”

Niet alleen is Café Samson misschien wel Nijmeegs bekendste horecazaak, ook is de ondernemer van dez...

Reno rijdt op de wagen bij Dar: “Samen met mijn jeugdvriend Diego haal ik nu vuilnis op”

Reno Busser (26) zorgt er samen met zijn collega's van Dar voor dat Nijmegen schoon blijft. Deze wee...

 

adv.