Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hanna van Dam doneert elke maand bloedplasma: “Ik hou niet van naalden”

Door Jurgen Smit 25 september 2018

Hanna van Dam (23) studeert geneeskunde in Nijmegen. Om de drie weken doneert ze bloed bij bloedbank Sanquin. “Ik hou helemaal niet van naalden, maar bloed doneren geeft me een gevoel van veiligheid,” vertelt ze.

Nijmegen is een gemoedelijke stad

Oorspronkelijk komt Hanna van Dam niet uit Nijmegen, maar de keuze om in onze stad te gaan wonen was snel gemaakt. “Ik wilde geneeskunde studeren in een stad waar ik me thuis zou voelen. Ik ben veel steden langsgegaan maar ik vond Nijmegen veruit de beste sfeer hebben. Het heeft alles van een stad, maar het is toch heel gemoedelijk. Een perfecte combi.”

Actief bijdragen

Haar studie geneeskunde deed Hanna inzien hoe hard het bloed doneren nodig was. “Als arts moet je soms medicijnen voorschrijven die zonder bloeddonoren niet hadden bestaan. Ik vond het vreemd dat ik die medicijnen wel voorschreef, maar zelf niet actief bijdroeg aan het systeem door bloed te doneren. Ik ben toen begonnen als gewone bloeddonor, en toen ik dat een aantal keer gedaan had ben ik overgegaan op plasma doneren.”

Als bloeddonor wordt er goed voor je gezorgd.

Op vakantie of bij de tandarts

Hanna is ongeveer eens in de drie weken te vinden bij bloedbank Sanquin. “Als je aankomt checken ze eerst bij de balie wie je bent. Daarna krijg je een vragenlijst waarin bijvoorbeeld wordt gevraagd of je recent bij de tandarts of in het buitenland bent geweest. Als dat zo is heb je namelijk een verhoogd risico op infecties en dat moet voorkomen worden. Daarna krijg je nog een test om te zien of je bloeddruk goed is en of het ijzergehalte in je bloed oké is. Als alles in orde is ‘sluiten ze je aan’: dan gaat de naald erin. Bij een normale bloeddonatie duurt dat ongeveer tien minuten, en bij de donatie van plasma duurt dat zo’n 30 minuten.”

Donorbloed tijdens bevalling

Ondanks het feit dat Hanna niet van naalden houdt, vindt ze bloed geven toch iets fijns om te doen. “Als die naald er eenmaal in zit voel je het niet meer. Bloed doneren geeft me een bepaald gevoel van veiligheid. Je draagt eraan bij dat er genoeg bloed is voor mensen in nood. Tijdens mij stage op de afdeling gynaecologie heb ik eens een vrouw zien bevallen van een kerngezonde baby. Het probleem was alleen dat haar lichaam niet stopte met bloeden. Op zo’n moment ben je dolblij dat je zo’n vrouw die net is bevallen met haar piepkleine baby donorbloed kunt geven. Als donor heb je daar dus maar mooi aan bijgedragen.”

Wil jij net als Hanna bloed doneren? Neem dan contact op met de bloedbank.


Meer over Bloedbank Nijmegen Sanquin ontdekken?

Bloedbank Nijmegen Sanquin ziekenhuizen

Gesloten12:30 - 20:00

Geert Grooteplein-Zuid 34, Nijmegen

Bekijk meer:ziekenhuizen

adv.