Hasan deelt koffie uit op station Nijmegen: “Als ik eenmaal begin te praten gaat de rest vanzelf”

Aangeboden door VluchtelingenWerk 20 juni 2018

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag en daarom delen Hasan en Habtom namens VluchtelingenWerk koffie uit op station Nijmegen onder het motto Bakkie doen?. “Als ik eenmaal begin te praten gaat de rest vanzelf,” vertelt Hasan. 

Ze kijken soms een beetje raar

Hasan (Syrië) en Habtom (Eritrea) staan op Wereldvluchtelingendag op Nijmegen Centraal met een groot koffiereservoir op hun rug. Ze spreken mensen aan op het station en vragen ze om aan te schuiven voor een kopje koffie. “Op die manier willen we in gesprek gaan met voorbijgangers en contact leggen. In het begin kijken ze een beetje raar, maar als je eenmaal begint te praten dan gaat de rest vanzelf,” vertelt Hasan.

VluchtelingenWerk
Habtom praat met een voorbijganger.

Hoe lang duurde je reis

De gesprekken blijven soms een beetje op de oppervlakte, maar dat geeft niks vindt Hasan. “We praten bijvoorbeeld over werk, opleiding en natuurlijk achtergrond.” Er komen twee studenten aanlopen die aarzelend een kopje koffie aannemen van Hasan en Habtom. “Waar kom jij vandaan?” vraagt het meisje aan Hasan. Hij vertelt dat hij uit Syrië komt. “En hoe lang heb je erover gedaan, je reis?” vraagt ze. Hasan vertelt meteen open dat hij er 17 dagen over heeft gedaan om in Nederland aan te komen. Een indrukwekkend getal, vindt de studente.

Talen spreken

Ook Matthias en zijn vrouw zijn aanwezig op station Nijmegen. Zij komen niet aanwaaien maar zijn speciaal voor Hasan en Habtom naar het station gekomen. Matthias vertelt dat hij zich ook lange tijd heeft ingezet voor vluchtelingen. “Ik heb Theologie gestudeerd in Rome. Daar kwam ik terecht in een internationaal milieu, waardoor ik allerlei talen moest leren om me verstaanbaar te maken. Dat beviel me eigenlijk zo goed, dat ik die talenkennis later heb ingezet om vluchtelingen te helpen. Ik vind zo’n initiatief als Bakkie Doen dan ook echt goed, het helpt mensen om meer open te staan.”

Onzeker door de taal

Safah en zijn vriend staan op de bus te wachten en nemen graag een kopje koffie aan van Hasan. Safah is zelf van Turkse komaf. “Sommige jongens die de taal niet goed beheersen kunnen daardoor wat onzeker zijn. Koffie uitdelen helpt natuurlijk op twee vlakken: de voorbijgangers maken kennis met Hasan en Habtom, maar zij leren ook makkelijk contact leggen met voorbijgangers.”

Dierbare koffierecepten van vluchtelingen

Koffie staat wereldwijd symbool voor gezelligheid. Om elkaar te leren kennen of om bij te kletsen. In het koffiereceptenboekje ‘Bakkie doen’ geven vijf oud-vluchtelingen geven hun dierbare koffierecepten prijs én vertellen hun verhaal. Inspiratie opdoen voor een lekker bakkie koffie? Bestel het gratis koffiereceptenboekje ‘Bakkie Doen?’


Deze bijdrage wordt je aangeboden door VluchtelingenWerk. Meer over VluchtelingenWerk ontdekken?

VluchtelingenWerk


adv.