Hasan (21) vluchtte van Syrië naar Nederland en nodigt je uit voor een kopje koffie

Aangeboden door VluchtelingenWerk 12 juni 2018

‘Al het onbekende is spannend, daarom is het zo belangrijk dat vluchtelingen en Nederlanders met elkaar in contact komen’, zegt Hasan. Hij vluchtte uit Syrië naar Nederland. Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, deelt hij samen met andere vluchtelingen en VluchtelingenWerk Nederland tussen 8:00 en 13:00 uur koffie uit op het station in Nijmegen.

Studeren of het leger in

Je zou het niet zeggen als je hem Nederlands hoort praten, maar Hasan is pas 2,5 jaar in Nederland. Op 18-jarige leeftijd vluchtte hij met zijn oom naar Nederland om aan de levensgevaarlijke dienstplicht te ontsnappen. Zijn vader, moeder, broertje en zusje bleven achter. “Het is oorlog in Syrië. Daarom moeten veel jongens die 18 worden het leger in. Ik wilde het leger niet in, maar studeren. Daarom besloot ik om Syrië te verlaten.”

Zelf initiatief nemen

Inmiddels volgt Hasan een schakeljaar op de HAN, zodat hij daarna kan beginnen met zijn studie Civiele Techniek. Bij de vraag of hij zich thuis voelt in Nederland verschijnt er een glimlach van oor tot oor. “Nederland is echt mijn thuis! Nederlanders nemen over het algemeen wel weinig initiatief om je te leren kennen, maar als je zelf een stap zet reageert bijna iedereen positief. Daarom vind ik het zo leuk om 20 juni koffie uit te delen: dan kom ik zelf gewoon naar de mensen toe! Ik hoop dat mensen het niet raar vinden dat ik zomaar een kopje koffie wil drinken. Waarschijnlijk denken ze dat ik heel anders ben, omdat ik uit een ander land kom. Maar ik denk echt van niet. Voor mij is iedereen gewoon hetzelfde.”

Volk van de klok

Toch is Hasan al achter een paar verschillen tussen Nederlanders en Syriërs gekomen. Hasan: “De tijd bijvoorbeeld! Iedereen is altijd stipt op tijd. Als je naar je werk moet begrijp ik dat, maar ook als ik met vrienden heb afgesproken en ik ben 5 minuten te laat krijg ik dat al te horen. Laatst kreeg ik een berichtje van een vriendin, of ik over drie maanden bij haar wilde komen eten. Dat gaat me echt te ver, haha! In Syrië deden we alles veel spontaner, dan belden we vaak dezelfde dag nog of het uitkwam. Dat is wel echt een groot verschil met hoe het in Nederland gaat.”

We kennen onze buren niet

Een ander verschil is volgens Hasan het weinige contact met de buren. “In mijn dorp in Syrië kende ik iedereen. Hier ken ik letterlijk maar één buurvrouw in de flat waar ik woon.” Toch is Hasan verre van eenzaam. Hij maakte snel vrienden: zowel mensen van Nederlandse afkomst als mensen met een buitenlandse achtergrond. “Sommige contacten heb ik overgehouden aan mijn tijd in het asielzoekerscentrum. Daar kwamen mensen langs om kennis te maken. Op school heb ik ook mensen leren kennen. En ik doe vrijwilligerswerk bij een stichting die leuke activiteiten organiseert voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Mijn collega’s daar zijn inmiddels ook echt goede vrienden.”

Kom jij ook gezellig een bakkie doen met Hasan of een andere vluchteling? Op 20 juni van 8:00 uur tot 13:00 uur bieden wij je op station Nijmegen graag een kop koffie aan én een goed gesprek. Lees meer op vluchtelingenwerk.nl/bakkie-doen.Deze bijdrage wordt je aangeboden door VluchtelingenWerk. Meer over VluchtelingenWerk ontdekken?

VluchtelingenWerk


adv.