Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chef van de week is Ate van De Pelgrim Foodbar: “Studeren bleek niet mijn ding, koken wel”

Door Jurgen Smit 19 september 2018

Ate Coenraad (27) werkt al sinds de opening bij De Pelgrim Foodbar. Sinds een paar maanden is hij hier chefkok. “Ik hoop ooit mijn eigen Noodlebar te openen in Nijmegen.”

Wilde je altijd al chef worden?

“Niet echt, ik studeerde eigenlijk voor leraar geschiedenis. Studeren bleek niet mijn ding, maar koken wel. Ik vond het onzin om een HBO-opleiding af te maken terwijl ik al lang wist dat ik eigenlijk kok wilde worden.”

Wat vind je zo leuk aan koken?

“Ik vind het heel leuk om met eten aan de gang te zijn: nieuwe dingen proberen, mensen laten proeven, dat soort dingen. Soms maak ik een bestaand gerecht met een heel ander ingrediënt. Zo maakte ik laatst Kimchi, een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde kool, met rode kool in plaats van Chinese kool. Ik vind het leuk om nieuwe combinaties te bedenken.”

Wat is je lievelingseten?

“Noodlesoep. Van Vietnamese noodlesoep tot Japanse ramen. Ik ben sowieso gek op de Aziatische keuken. Vaak worden in de Aziatische keuken dezelfde specerijen gebruikt als in de Nederlandse keuken, alleen in andere proporties waardoor het heel anders smaakt.”

Kook je thuis ook?

“Thuis kook ik bijna altijd! Ik woon samen met drie andere jongens. Soms doen we de Mysteriebox Challenge: iedereen mag dan 5 willekeurige ingrediënten kiezen in de winkel en mee naar huis nemen. Ik kook daar vervolgens een vier gangen maaltijd mee. Zo blijf je jezelf uitdagen!”

Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit hebt gegeten?

“Ik vind eigenlijk alles lekker, maar het lekkerste ooit was toch wel de noodlesoep die ik heb gegeten in een klein, Thais restaurantje in Berlijn. Ik was een week in die stad met vrienden, en we zijn elke ochtend daar gaan ontbijten. Klinkt misschien gek, ontbijten met noodlesoep, maar als je brak bent is pittige soep echt het beste wat je kan doen!”

Met welk ingrediënt zouden mensen meer moeten doen?

“Kool! Ik vind dat men eigenlijk sowieso meer met groenten zou moeten doen. Het is vaak zo dat men een gerecht om vlees of vis heen bouwt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Het is lekker in een gerecht, maar het hoofd geen hoofdcomponent te zijn. Vissaus maakt een gerecht bijvoorbeeld heel smaakvol, terwijl er dan niet meteen een hele vis op je bord hoeft te liggen.”

Waar ga je zelf graag eten?

“Bij Tiffin in Bottendaal, ik heb daar ook gewerkt. Verder ga ik graag lunchen bij Nibbles of Tati. Omdat ik zo van Indisch eten houd eet ik ook graag bij de Indian Gate. En natuurlijk café Eten & Drinken. Het hoeft van mij niet heel chique te zijn, als het maar gezellig is.”

Wat maakt iemand een goede chef?

“Een goede chef heeft plezier in zijn werk. Het is ook belangrijk dat je goed communiceert op een respectvolle manier. Als je samenwerking zoekt motiveer je mensen ook om met je mee te denken en zelf met ideeën te komen. Als je doet wat je passie is ontstaat er een fijne energie!”

Wat is je ultieme droom op werkgebied?

“Een eigen noodlebar in Nijmegen! Maar dat doe ik alleen als ik de perfecte locatie heb en als alle gerechten staan als een huis.”


Meer over De Pelgrim Foodbar ontdekken?

De Pelgrim Foodbar restaurants en horeca

Geopend12:00 - 00:00

Franseplaats 1, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.