Dit vinden we in Nijmegen van het gebruik van smartphones in het verkeer

Aangeboden door Interpolis Automodus app 18 september 2018

Je kent het wel, je wil even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of even een ander muziekje opzetten. Of misschien zelfs even kijken hoe vaak je foto geliked is op Instagram. Moet dat kunnen of is dit echt niet oké? Wij vroegen het aan deze vier mensen in Nijmegen.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Lisa

Lisa (20) vindt telefoongebruik in de auto niet kunnen. “Je bent voor meer mensen verantwoordelijk dan alleen jezelf als je in de auto zit. Ik was laatst aan het werk bij Hotel Credible in Nijmegen, toen op het zeebrapad voor ons stak een voetganger overstak. Tegelijkertijd kwam er een auto aanrijden en de automobilist zat op z’n telefoon te kijken. Hij reed zó het voetpad over! Het scheelde niks of de voetganger was geschept.”

Op de fiets gebruikt Lisa af en toe haar telefoon. “Maar dan is dan vooral voor muziek. Heel soms stuur ik nog wel eens een appje om te laten weten dat ik onderweg ben, maar niet vaak. Ik vind fietsen trouwens in deze context ook wel iets anders dan autorijden.”

Op de vraag waarom automobilisten toch vaak hun telefoon gebruiken antwoordt Lisa: “Mensen zijn denk ik zo ervaren in het rijden, dat ze denken dat het toch wel goedkomt. Men denken niet aan de consequenties, niemand denkt: ik ga nu misschien wel iemand aanrijden. Ik zelf durf mijn blik niet van de weg te halen als ik achter het stuur zit, ik ben nog niet gewend aan veel autorijden. Laatst zat ik met vriendinnen in de auto en dan vraag ik echt of zij de muziek willen bedienen, ik kijk liever niet weg.”

Klik op ‘volgende’ om meer interviews te lezen >>


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Interpolis Automodus app. Meer over Interpolis Automodus app ontdekken?

Interpolis Automodus app zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Wil

Wil (76) is een uitgesproken tegenstander van het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer. “Ik vind het níet kunnen,” vertelt hij. Voor hem is een telefoon dan ook niets anders dan een middel om te bellen. “Ik heb hem in mijn zak. Het is voor mij een telefoon, niet meer en niet minder.”

Hij denkt dat mensen niet kunnen wachten tot ze thuis zijn met het gebruik van een mobieltje omdat alles nú moet.”Jongeren zijn zichzelf de hele dag leuk aan het maken tegenover anderen. Het moet achter elkaar door, er mag geen pauze vallen, zelfs niet op de fiets.”

Wil vindt dat mensen er echt mee op moeten houden. “En dan bedoel ik met ingang van gisteren. Het moet verboden worden!”

Roos

Roos (20) snapt niks van mensen die achter het stuur appen. “Ik kan daar echt boos van worden als ik het zie,” zegt ze. “Er kunnen flinke ongelukken gebeuren. Dat zou ik die mensen echt niet kunnen vergeven. Op de fiets vind ik het iets minder erg, want dan veroorzaak je niet zo snel een groot ongeluk denk ik. Al is het ook meer een gevoelsdingetje.”

Zelf probeert Roos haar telefoon zo veel mogelijk weg te stoppen in het verkeer. “Als-ie af gaat in de auto dan laat ik hem overgaan of zet ik de auto eerst aan de kant. Op de fiets gebruik ik mijn telefoon wel heel soms. Voor Google Maps of om muziek op te zetten, verder niet. Whatsapp bekijk ik later wel.”

Toen Roos hoorde dat 62% van de mensen zijn of haar telefoon gebruikt in het verkeer, verbaasde dat haar niet. “Mensen zijn bang iets te missen. Ik denk dat het een verslaving is. Maar dat maakt het niet minder stom natuurlijk.”

Piet

Piet (62) gebruikt zijn telefoon zelf nooit achter het stuur. “Als ik op de motor zit dan hoor ik hem niet. En als ik met de auto weg ben dan neem ik ‘m vaak niet eens mee. Ik ben nog van de oude stempel hè.”

De motorliefhebber snapt helemaal niks van al die telefoongebruikers. “Het zal wel een gewoonte zijn, een verslaving. Ik heb er gelukkig nooit last van gehad. Ik heb ooit iemand letterlijk van zijn fiets zien vallen, omdat hij te langzaam fietste. Die jongen was zo druk bezig dat hij vergat te trappen. Dat geloof je toch niet?”

Toen Piet hoorde dat je na 3 seconden op je telefoon kijken al gauw een voetbalveld verder bent, schrok hij daar wel van. “Kun je nagaan. En vaak zitten die mensen er nog veel langer op te kijken.”

Heel Nederland in AutoModus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden. Met de app:

✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon
✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger
✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren

Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op.  Het totaalbedrag dat alle AutoModus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.