Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo komt de lift bij Stadsbrug de Oversteek eruit te zien

Door Jurgen Smit 26 mei 2017

Wat gebeurt er in Nijmegen als je een glazen lift in de openbare ruimte plaatst? Juist, die wordt kapot gegooid. De Nijmeegse kunstenaar Marcel Blom ziet het juist positief in. Op de houten platen rond de lift, die vernieling moeten voorkomen, mag hij een kunstwerk gaan maken. 

Het idee van Marcel kwam als beste uit de bus. Maar liefst 35 kunstenaars zonden een ontwerp in voor de bekisting van de lift bij De Oversteek. Het werk van Marcel heet ‘Kolom2017’. De komende weken werkt hij hard aan zijn monumentale sculptuur. De figuren op de kolom verbeelden de verschillende betekenissen van de omgeving en de geschiedenis van de plek. De bedoeling is dat bezoekers om de kolom heen lopen en verhalen ontdekken in de figuren.

Kolom2017 is een thuiswedstrijd

Voor de Nijmeegse kunstenaar is Kolom2017 een thuiswedstrijd. Vanuit de Nina Simonestraat gaat hij regelmatig een ‘rondje bruggen’ wandelen. “Ik zag in maart dat de lift bij De Oversteek was dichtgetimmerd. Ik dacht toen meteen: ‘dit is een gaaf object om een kunstwerk van te maken.”

Lift toont link met Romeinse verleden

Onze ‘oudste stad van het land’ barst natuurlijk van de historie. Daarom verwijst het kunstwerk ook naar het Romeinse verleden van Nijmegen-West. Marcel: “De kolom lijkt een beetje op een klassieke zuil.”
Het kunstwerk is vanaf 6 juli helemaal af. Voor de graffiti-spuiters onder ons, het werk krijgt een anti-graffitilaag dus je hebt niet veel eer van je werk. Hetzelfde geldt voor posterplakkers. Marcel brengt een reliëf aan op het werk zodat posters gaan bobbelen.
Wil je meer weten over het kunstwerk? Check dan de website van Marcel.

 Meer over Zo komt de lift bij Stadsbrug de Oversteek eruit te zien ontdekken?

Zo komt de lift bij Stadsbrug de Oversteek eruit te zien


  • Wil jij een 'Nieuw in Nijmegen' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Nijmegen.

adv.