Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je wilt weten over de vaccinatie tegen meningokokken in Nijmegen

Door Jurgen Smit 18 september 2018

Vaccinatie tegen meningokokken; wie heeft het er niet al eens over gehad? Met vrienden, familie of wellicht met de huisarts? Vanaf 1 oktober 2018 worden alle veertienjarigen gevaccineerd. Maar wat als je niet bij die doelgroep hoort? Kun je je dan laten vaccineren? Klopt het dat er niet voldoende vaccinaties zijn? Hoe zit dat in Nijmegen? De belangrijkste informatie voor jou in een aantal vragen en antwoorden.

Wat is meningokokken / meningokokkenziekte?

Nieneke Gomarus van de GGD legt uit: “Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen van een bacterie: de meningokok. Daar zijn verschillende types van: meningokokken types A, C, W en Y. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds erg klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De bacterie meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Je wordt dan in enkele uren erg ziek.”

Wat zijn de symptomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zette de symptomen op een rij: plotseling hoge koorts, suf, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijk, braken, een zere en stijve nek, vooral als je je hoofd voorover buigt. Soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Bij baby’s zijn de klachten: slaperig, drinkt slecht, huilt snel en anders dan normaal, begint te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

Waarom is meningokokken nu zo actueel?

Nieneke: “Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.”

Oudere tieners en peuters

Daarna komt een volgende groep tieners aan de beurt. Nieneke: “In 2019 krijgen ook jongeren van 14 – 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma.”

Waarom wordt deze doelgroep gevaccineerd?

Nieneke: “De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.”

Wat als je buiten de doelgroep valt?

“De kans om ziek te worden is nu nog erg klein. Als je je kind tóch graag wil laten vaccineren, neem dan contact op met het reizigersspreekuur van de GGD, een vaccinatiecentrum of de huisarts. De vaccinatie is dan niet gratis.” De kosten liggen rond de €60,-.

 

Klopt het dat er niet genoeg vaccins zijn?

“Ja, dat klopt”, legt Hans van Vliet van het RIVM uit aan RTL Nieuws. “We hebben gewoon bij lange na niet voldoende vaccins in ons land om iedereen te voorzien van een prik.” Een vaccin maken duurt tussen de 1 en 3 jaar.

Hoe zit het met baby’s en kwetsbare ouderen?

Volgens de GGD is ervoor gekozen om jongeren van 14-18 jaar te vaccineren om henzelf te beschermen, maar óók om zo het dragerschap in de hele bevolking te verminderen en daarmee de kans op ziekte bij de rest van de bevolking.

Wanneer wordt in Nijmegen gevaccineerd?

De tieners die een oproep hebben gekregen in Nijmegen zijn op donderdag 11 oktober aan de beurt. Tussen 13.00 en 17.00 uur wordt er gevaccineerd in het Goffertstadion. Mocht die tijd niet uitkomen dan zijn er in de regio ook nog alternatieve vaccinatielocaties. De GGD Gelderland-Zuid gaat ervan uit dat er voor deze doelgroep genoeg vaccinaties aanwezig zijn. Of er ook genoeg vaccinaties zijn voor kinderen die buiten de doelgroep vallen, maar zich toch al willen inenten, kan de GGD nog geen uitspraken doen.

Meer of andere vragen?

Meer lezen kan op deze website vol vragen en antwoorden van het RIVM.

adv.