Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Filmliefhebbers opgelet! Er is een nieuwe bios: O42 aan de Oranjesingel

Door Jurgen Smit 16 juni 2017

Hou jij wel van een filmpje op zijn tijd? Goed nieuws, er is namelijk een new kid on the block! Het alternatieve filmhuis O42 aan de Oranjesingel draait bijzondere films voor de echte liefhebber. 

Van Cultuurcentrum naar Filmhuis O42

Oranjesingel nummer 42 is een plek met een rijke historie. De afgelopen eeuw betrokken verschillende partijen het pand, maar het meest bekend werd de plek als cultuurcentrum O42. De huidige naam Filmhuis O42 is refereert aan dat verleden, vertelt Lian van Doorn. “We willen diezelfde reuring terugkrijgen. Daarom gaan we ook debatten organiseren en focussen we ons vooral op kunstzinnige en onderscheidende films.”

Horeca en film

In het pand van het filmhuis O42 zit een uitgebreid horeca-etablissement. “De horeca wordt verzorgd door de Driestroom, waarmee we nauw samenwerken. Laatst draaide hier de veelbesproken film ‘Raw’, waarin mensenvlees wordt gegeten. Dan serveert de horeca bloody marys.” Het filmhuis is vooral geschikt voor de echte filmliefhebber en houdt er een bijzondere programmering op na. “Onze films gaan vaak over sociaal-maatschappelijke kwesties, of onderbelichte thematiek. We hebben bijvoorbeeld ook vrouwenfilms. Die films zijn gemaakt door vrouwen, hebben een sterke vrouwelijke hoofdrol of belichten emancipatie.”

Raw
Fragment uit de film Raw

Buitenfilms

Op dit moment zit O42 in een proefdraaiperiode zoals Lianne het noemt. “Je ziet om je heen dat authenticiteitsdrang op veel gebieden toeneemt. Men luistert weer muziek met platenspelers bijvoorbeeld. Wij draaien sommige films op een 35 mm projector. Dat is niet digitaal, dus we spelen oudere films af zoals ze vroeger ook werden afgespeeld.” Vanaf september gaat O42 officieel op volle kracht draaien. In de zomer kun je al terecht op de binnenplaats voor openluchtfilms. Die zijn overigens gratis, dus dat is wel een bezoekje waard!


Meer over Filmhuis O42 ontdekken?

Filmhuis O42 bioscopen

Gesloten15:00 - 22:00

Oranjesingel 42, Nijmegen

Bekijk meer:bioscopen

Meer over

Nieuws

adv.