Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: de geschiedenis van de Waagh

Door Jurgen Smit 18 juni 2017

In de rubriek Toen in Nijmegen duiken we de historie in van een Nijmeegse plek of gebeurtenis. In dit geval bekijken we de geschiedenis van de Waagh, het imposante gebouw op de Grote Markt. 

Handelswaar wegen

De Waagh zoals we hem vandaag de dag kennen is gebouwd in 1612. Het gebouw verving een ouder pand dat gebouwd was aan het einde van de veertiende eeuw en als vleeshuis werd gebruikt. In 1612 kon je nog niet met je mandje door de supermarkt wandelen en kocht je je levensmiddelen op de markt. In de Waagh werd alle handelswaar gewogen. De overheid hield daarop toezicht en maakte het zo moeilijker voor marktlui om kopers teveel te laten betalen.

 

Waagh
De Waagh toen het nog een handelshuis was.

Weegruimte en stadswacht

Na de bouw in 1612 kreeg het gebouw verschillende functies. Aan de rechterkant zie je nog steeds twee grote deuren. Dat gedeelte van de Waagh werd gebruikt voor het wegen van goederen. De grote deuren maakten het makkelijk voor karren en wagens om het gebouw in te rijden. Het linkerdeel behield zijn middeleeuwse functie en bleef een vleeshal en slachthuis. De ruimtes onder de trappen aan de voorkant van het gebouw werden vroeger een tijdje bewoond. Vanuit de bovenverdieping van de Waagh opereerde de Hoofdwacht van de stad. Die vertrok vanuit de Waagh om zijn rondje te lopen en orde te houden. Het straatje aan de linkerkant van de Waag heet dan ook ‘Achter de Hoofdwacht’. Sinds 1975 is de Waagh een horecaetablissement.

 

 Meer over Toen in Nijmegen: de geschiedenis van de Waagh ontdekken?

Toen in Nijmegen: de geschiedenis van de Waagh


adv.