Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onze voorouders ‘versierden’ de stad met een hoofd en lichaamsdelen

Door Jurgen Smit 6 augustus 2017

Loop jij wel eens door de Sint Anthonispoort? je weet wel, die ene mooie stadspoort bij restaurant De Firma? Deze plek met het mooie uitzicht op de Waal was vroeger helemaal niet zo idyllisch. In 1589 werd bij deze poort het hoofd van Maarten van Schenk tentoongesteld. 

De Sint Anthonispoort is één van de weinige stadpoorten van Nijmegen die nog overeind staan, zo lezen wij op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Veldheer Maarten Schenck belegerde in 1589 de stad in naam van de Republiek. De stoere Schenck probeerde in de nacht van 10 op 11 augustus Nijmegen binnen te vallen maar de burgers van Nijmegen wachtten hem op en dreven hem terug naar de Waal. In paniek sprongen de aanvallers op de boot maar de boot van Maarten van Schenk sloeg om en de veldheer verdronk.

Lekker: onthoofden en vierendelen

En wat deden de Nijmegenaren (ja, onze voorouders dus!) met het lijk? Uit wraak werd het onthoofd en in vieren gedeeld! Het hoofd werd geshowd bij de Sint Anthonispoort (ook wel Maarten Schenckpoort genoemd) en de overige ‘stukken’ werden bij de andere poorten opgehangen. Dit als ‘afschrikwekkend voorbeeld’. Leuk volkje, die Nimwegenaren!

In 1591 werd onze stad ingenomen door Maurits van Nassau. Hij zorgde ervoor dat Maarten van Schenk met alle eer in de Sint Stevenskerk werd begraven.

Bron: Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Sint Anthonispoort
Het infobordje bij de Sint Anthonispoort in Nijmegen.

 

 

adv.