Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: de bewogen geschiedenis van NYMA en de VASIM

Door Jurgen Smit 4 juni 2017

We kennen de Vasim in de zomer vooral als festivalterrein. Deze maand vind je er bijvoorbeeld de Smaakmarkt er dansfestival Drift. Maar wat was ons charmante industrieterrein eigenlijk vroeger?

NYMA

Cultuurspinnerij de VASIM werd in 1948 gebouwd als onderdeel van kunstzijdespinnerij NYMA. Deze spinnerij was al eerder opgericht, in 1928, en zorgde voor veel werkgelegenheid. Voor het productieproces was het belangrijk dat er een constante toevoer van verse lucht was. Daarom werden de imposante NYMA torens gebouwd, die vandaag de dag nog steeds trots in de lucht prijken. In 1969 ging NYMA failliet en werd wat nu de VASIM heet onderdeel van een productieproces voor carboxymethylcellulose (hopelijk speel je Scrabble vanavond).

 

VASIM

Benieuwd waar de naam van de fabriek uiteindelijk vandaan kwam? Tussen 1985 en 2000 werd de VASIM gebruikt als vliegasfabriek onder de naam VliegAsSInterMaatschappij, waar de naam VASIM van is afgeleid. De vliegas die vrij kwam bij de verbranding van steenkool werd hier verwerkt tot onder andere kunstgrind. De stoffen die bij dit proces vrijkwamen zijn op zijn zachtst gezegd niet gezond. Door klachten van omwonenden sloot de fabriek uiteindelijk zijn deuren.

 

Cultuurspinnerij

In 2002 vestigt tentenmakerij De Markies zich in de fabriek. Vanaf dan is het gebouw een broedplaats voor allerlei creatievelingen en kunstenaars. In 2008 besloot de gemeente om een andere bestemming voor het fabrieksterrein te zoeken en er een oorlogsmuseum in te vestigen. Inmiddels is ook dat plan door weerstand van vele kanten van de baan. Wat er nu uiteindelijk wél met de VASIM gaat gebeuren is nog onduidelijk. Voorlopig zitten de culturele ondernemers er nog goed en kunnen wij gewoon doorfeesten in onze geliefde oude zijdespinnerij!Meer over Toen in Nijmegen: de bewogen geschiedenis van NYMA en de VASIM ontdekken?

Toen in Nijmegen: de bewogen geschiedenis van NYMA en de VASIM


adv.