Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: de Piersonrellen van 1981

Door Jurgen Smit 28 mei 2017

Heb je zondag 21 mei het programma de Reünie gekeken? Dan zag je Patrick Lodiers met zijn klasje Nijmegenaren diep in de Piersonrellen duiken. De rellen in onze stad waren in 1981 landelijk nieuws, vooral vanwege het geweld dat gebruikt werd door de politie, ME en marechaussee. Maar wat was er nou eigenlijk precies aan de hand?

Parkeergarage

Het is 1981 en Nijmegen verkeert in een economische crisis. De woningnood is hoog en de krakersbeweging kreeg lucht van de plannen om een parkeergarage te bouwen op de plaats waar op dat moment huizen stonden. De bewoners van de huizen probeerden de gemeente op verschillende manieren duidelijk te maken dat slopen niet the way to go was. Dat had echter geen effect. De krakers besloten de bewoners bij te staan in dit onrecht en kraakten de toen al lege huizen, en pakhuis de Eenhoorn.

 

Kraak en ontruiming

In de nacht van 15 op 16 februari barricadeerden de krakers de huizen en de straat waar de panden bij hoorden. Een week lang heette de Piersonstraat ‘Vrijstaat de Eenhoorn’ en werd verdedigd door barricades met prikkeldraad en zand. Er was in die tijd natuurlijk nog geen internet, dus werd radio Rataplan in het leven geroepen om de mensen te updaten over de acties. Op 23 februari besloot de gemeente tot ontruiming. Door alle blokkades en de grondige onenigheid tussen het gemeentebestuur en de krakers werd de ME ingeschakeld.

Pierson
Foto: http://www.depierson.nl

 

Geweld tijdens de Piersonrellen

Om bij de huizen te komen die ontruimd moesten worden, moest de ME langs een blokkade van honderden zittende, geweldloze actievoerders bij de Bloemerstraat. De ingeschakelde marechaussee gebruikte hierbij juist wel veel geweld. Bij twee andere blokkades werd traangas gebruikt om de menigte te verdrijven. Met behulp van 200 ME-busjes, vijf tanks, een helikopter, een pantserwagen, veel traan- en braakgas en circa 2000 mankrachten werden de krakers uiteindelijk uit de bezette panden verwijderd.

 

Protesten

Een week lang protesteerden mensen in Nijmegen. De protesten waren met name gericht tegen het hardhandige optreden van de politie en de handelswijze van de gemeente. In Nijmegen kon je lange tijd witte graffiti tekeningen vinden van gewapende ME’ers. Daar is er nu nog één van over, uiteraard te vinden in de Piersonstraat.

piersonrellen graffiti
Witte graffititekening in de Piersonstraat van een gewapende ME’er. Foto: Wikipedia.


Meer over Toen in Nijmegen: de Piersonrellen van 1981 ontdekken?

Toen in Nijmegen: de Piersonrellen van 1981


adv.