Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: zo zag de St. Annastraat eruit in 1908

Door Jurgen Smit 23 september 2018
Sint Anna 1908
Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Deze foto van de St. Annastraat, een van de bekendste straten van Nijmegen, is genomen op de hoek met de Van Slichtenhorststraat. In de verte zie je het Keizer Karelplein.

Naam St. Anna

Wist je dat de naam van de straat is afgeleid van het gehucht St. Anna? Volgens de Facebookpagina Nijmegen Toen is de straat vernoemd naar een in 1598 afgebroken kapel die gewijd was aan de heilige Anna. De St. Annastraat loopt van het Keizer Karelplein langs het terrein van de Radboud Universiteit en UMC St. Radboud richting Malden en gaat net voorbij de Scheidingsweg, op de gemeentegrens tussen Nijmegen en Heumen, over in de Rijksweg. De straat geldt als één van de belangrijkste verkeersaders van Nijmegen.

Via Gladiola

Op de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt de St. Annastraat omgedoopt tot de Via Gladiola, de laatste meters van de Vierdaagse. Gladiola is een verwijzing naar de uitdrukking ‘De dood of de gladiolen’. 

Trappen

Als je goed kijkt, zie je op de foto verschil in hoogte tussen de trappen aan de Sint Anna. Volgens de geruchten heeft dat alles te maken met de status in die tijd: hoe hoger, breder en mooier de trap, hoe welvarender de eigenaar van het pand.

Heb jij oude foto’s van Nijmegen?

Wij zijn altijd op zoek naar oude foto’s van Nijmegen! Stuur ze op naar nijmegen@indebuurt.nl, dan maken wij er een leuk artikeltje van.

Lees ook:

St. Annastraat historie

Mysterie opgelost: waar komt de naam St. Annastraat vandaan?

Wij Nijmegenaren zijn trots op onze St. Annastraat, met haar statige herenhuizen en het doorkijkje o...
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Toen in Nijmegen: Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis aan de St. Annastraat

Deze foto van het oude Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis vonden wij op de Facebookpagina van Noviomagus...

adv.