Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadsprins Peter II: ‘kom allemaal carnaval vieren in Nijmegen!’

Door Jurgen Smit 5 februari 2018

Peter Pfeil (56) is een rasechte Nijmegenaar (‘ik wil hier echt nooit meer weg’) en is ook nog eens stadsprins van Knotsenburg. “Ik vind het echt een eer dat ik stadsprins ben geworden. Ik heb er altijd stiekem van gedroomd en nu ben ik het gewoon!”

Prins Peter II is geen onbekende in het Nijmeegse carnaval. Hij is al 28 jaar lid van carnavalsvereniging Het Geberste Kruukske en sinds twee jaar ook voorzitter van deze vereniging. Ook was hij 14 jaar lid van de optochtcommissie en 3 jaar bestuurslid bij de SOCN. Zijn allereerste herinnering aan carnaval gaat terug naar de tijd dat hij nog een klein jongetje was. “Ik was een jaar of 8 en mijn ouders namen mij mee naar een kindermiddag van De Blauwe Schuit. Dat was toen nog in Hotel Erica. Ik herinner me nog de senatoren met hun blauwe jassen en hun steken. Geweldig vond ik dat.”

Hoe vier je carnaval in Nijmegen?

Peter heeft het carnaval dus met de paplepel ingegoten gekregen. Maar carnaval vieren in Nijmegen, hoe doe je dat eigenlijk? “Iedere carnavalsvereniging heeft zo’n beetje z’n eigen stamkroeg”, legt Prins Carnaval uit. “Het leuke is dus om een beetje te dweilen van café naar café om te ontdekken hoe gezellig het overal is. Je kunt ook lekker hossen in de tent op de Grote Markt: het Marikenpaleis.”

‘Het prins zijn, dat geeft je een kick’

Tot het zover is, heeft onze prins nog een megadruk programma. “Mijn gevolg en ik leggen maar liefst 125 bezoeken af in de periode voor en tijdens carnaval.” Waaaat?? 125?
“We bezoeken verschillende pronkzittingen, delen onderscheidingen uit en we zijn ook al bij zes verzorgingstehuizen op bezoek geweest. Dat is echt mooi, die mensen zien genieten.” Het prins zijn is voor de Nijmegenaar een jongensdroom die uitkomt. “Het prins zijn, dat geef je echt een kick. Als je het podium op stapt en al dat plezier ziet, geweldig gewoon.”

Prins Peter II
De stadsprins van Nijmegen: Prins Peter II

 

Prins Peter II heeft een trouw kabinet

Gelukkig hoeft Prins Peter II niet al het werk helemaal alleen te doen. Hij is altijd samen met zijn gevolg Jamie Ummels (23, De St. Stevenskruupers), Marleen van Pinxteren (23, ’t Swerte Schaop), Tom Kleinschiphorst (31, de Waoterjokers) en Peter van der Velden (49, Kiek ze Kieke). Peter: “Ik heb een kabinet dat van alle markten thuis is.”
Ook van zijn thuisfront heeft hij alle steun. Hij is getrouwd met Jacky en ook zijn kinderen Kevin en Mandy komen carnaval vieren in Nijmegen. Kevin komt daarvoor zelfs helemaal over vanuit Birmingham. “Dat doet hij trouwens elk jaar hoor, speciaal voor de carnaval komt hij terug.”

‘Met carnaval kun je jezelf zijn’

Peter en zijn kabinet zijn in ieder geval al helemaal klaar voor het grote feest dat in Knotsenburg gaat losbarsten. “Kom allemaal carnaval vieren in Nijmegen, want het is hier gewoon supergezellig! Met carnaval doen we allemaal onze maskers af en kunnen we lekker onszelf zijn. En ik mag dan misschien wel in de kroeg staan met een steek op, maar eigenlijk zijn we met carnaval allemaal narren.”

Wil je weten wat er allemaal te doen is met carnaval in Nijmegen? Hier vind je een handig overzicht! 

 

 

adv.