Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: het geheim onder de oude putdeksels in het Kronenburgerpark

Door Jurgen Smit 9 december 2017

Heb jij ze al gespot? Die grote oude dikke putdeksels met ontluchting in het Kronenburgerpark? Lezer Jeroen Linders in ieder geval wel, want hij mailde ons met de vraag of we dit mysterie kunnen oplossen. 

Wat zit er onder die grote zware deksels?

We starten onze zoektocht bij de Stichting Vrienden van het Kronenburgerpark. Zij weten ook niet precies waar die putdeksels voor zijn, maar wel dat er regelmatig mensen van Vitens bezig zijn bij de putten.

putdeksels Kronenburgerpark
Eén van de monumentale putdeksels in Kronenburgerpark.

Ons drinkwater komt uit het park!

Waterbedrijf Vitens vertelt ons dat het Kronenburgerpark een waterwingebied is en dat er door de oude putten water omhoog gepompt wordt. Ons drinkwater kwam dus al die tijd uit ons eigen Kronenburgerpark! Mocht je trouwens willen weten hoe dit mooie park aan zijn naam komt: daar schreven we eerder een artikel over.

Vitens laat ons weten dat de winning in het Kronenburgerpark binnenkort wordt stopgezet. “De kwaliteit van het grondwater is onvoldoende te borgen. Doordat de winning in stedelijk gebied ligt én in de buurt van de Waal kunnen er verontreinigingen in het water komen.”

De putdeksels met monumentale status blijven gewoon

Op dit moment zijn de putten nog wel in gebruik. Het waterbedrijf laat ons weten dat de putten straks grotendeels worden verwijderd. “Zo kunnen er geen verontreinigingen via de putten in het grondwater terecht kunnen.” Fijn nieuws: Enkele putdeksels zullen vanwege hun monumentale status hun plek in het park behouden.

We ❤ mysteries!

Wil jij nu net als Jeroen ein-de-lijk een keer antwoord op je prangende vraag? Wij van indebuurt houden van mysteries en vooral van het oplossen ervan. Zo zochten we voor je uit waarom Nijmegen een spoor 35 heeft, wat er misging met de huisnummering op de Muntweg en hoe het gootje op de Stikke Hezelstraat werkt. We vinden het superleuk dat jullie ons zoveel nieuwe Nijmeegse mysteries mailen. We hebben nu al een hele lijst dus het kan even duren voordat jouw mysterie aan de beurt komt. Maar blijf ze vooral insturen, leuk!

Meer over

Mysteries

adv.