Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doet dat olifantje aan de muur in de benedenstad?

Door Jurgen Smit 17 juni 2017

Wandel je wel eens door onze historische benedenstad? Kijk dan eens omhoog, want er prijkt een trots olifantje aan de hoekgevel van het huis aan de Priemstraat. Leuk voor het straatbeeld natuurlijk, maar hoe komt het daar eigenlijk? Wij lossen dit mysterie voor je op!

Het pand komt uit de zeventiende eeuw en draagt de naam, je raadt het al, De Olifant. Die naam is afgeleid van de naam ‘In den Olifant’, wat de naam was van de kruidenierswinkel
die hier van 1795 tot 1908 gevestigd was. Je kon er koffie, thee en andere koloniale waren krijgen.

olifantje
Foto: Nijmegen toen (Facebookpagina)

Analfabetisme

Als winkelier moest je vroeger creatief omgaan met de gevel van je pand. Het gros van de bevolking kon namelijk niet lezen of schrijven, dus je moest met iets anders dan tekst komen om duidelijk te maken wat je verkocht. De producten in de kruidenierswinkel op de Priemstraat kwamen uit verre oorden. Het olifantje op de hoekgevel refereert naar die verre oorden en moest de mensen duidelijk maken dat je in de winkel koloniale waren kon krijgen.

Bronsgieterij

Ook al hangt het olifantje nog fier op de hoek, het is niet het originele exemplaar. Het olifantje wat er vroeger hing was namelijk van hout en is nu te zien in Museum het Valkhof. Het pand deed tot voor kort dienst als kunstenaarscentrum en bronsgieterij en wordt nu verbouwd.

 Meer over Wat doet dat olifantje aan de muur in de benedenstad? ontdekken?

Wat doet dat olifantje aan de muur in de benedenstad?


Meer over

Mysteries

adv.