Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: dit is de reden waarom ons Kronenburgerpark zo heet

Door Jurgen Smit 2 december 2017

Ons mooie bezongen Kronenburgerpark is met recht één van de populairste parken van Nijmegen. Maar waarom heet het eigenlijk zo? Indebuurt zocht het uit.

Op de website van Rob Essers lezen we dat men in 1924 per ongeluk vergeet de naam van het park vast te leggen in de boeken. Maar op 14 maart 1939 wordt de fout hersteld en gaat ons park officieel onder de juiste naam de boeken in.

De toren met de kroon

Maar waarom heet het park zo? Ter Haar schrijft in 1892: “Dit park is zoo genoemd naar den ouden verdedigingstoren met twee gekanteleerde muren, die wij tusschen het gespaarde gedeelte van den vestingmuur ontdekken en die met een adelaar als windwijzer prijkt.”

Ahaa! De naam van het park is dus afgeleid van de Kronenburgertoren in het park. Maar eh… waarom heet de toren dan zo?

Cronenborch horen we voor het eerst in 1511

Nijmegenaar Rob Essers vond al eerder uit dat de toren zo heet omdat de borg (borg betekent versterkte plaats) een kroon had. Essers schrijft op zijn website: “Cronenborch, tegenwoordig Kronenburger toren. Misschien de ‘Neye taern by der Heselpoorten’ die in 1420 vermeld wordt. Tussen 1425-1428 wordt er bij de Hezelporte weder een nieuwen toren gebouwd. Den naam Cronenborch hoort men voor het eerst in 1511.” (Van Schevichaven 1898, p. 183).

De naam Kronenburgerpark is dus af te leiden van de toren in het park, de ‘borg’ met de kroon.
Weten we dat ook weer!

Bonusweetjes over het Kronenburgerpark

Wie regelmatig langs het Kronenburgerpark wandelt ziet daar regelmatig de zogenaamde ‘hangouderen’ zitten. Zij voeren de vogels en hebben ook altijd hondenkoekjes bij zich. Verder praten ze vooral over N.E.C. en over vrouwen. Wij schreven eerder dit artikel over ze.

Benidorm Basterds
De Nijmeegse ‘Benidorm Basterds’.

De hit van Frank Boeijen

In 1985 bracht Nijmegenaar Frank Boeijen het nummer Kronenburg Park uit. “En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt”, lezen we op de straatnamensite. “Ook Frank Boeijen was kennelijk de weg kwijt. Kronenburg is een wijk in Arnhem. Het nummer leidde tot de oprichting van het actiecomité ‘Popster ken uw stad’.

Lekker meeblèren met deze karaoke-versie

Om in de sfeer van het Kronenburg(er) Park te blijven hebben we nog meer bonusmateriaal voor je. De karaoke-versie van deze Nijmeegse hit. Zing ze!

Meer over

Mysteries

adv.