Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: hoe spreek je Wateris uit?

Door Jurgen Smit 18 mei 2017

Het kunstwerk Wateris is niet meer weg te denken op de Ganzenheuvel in Nijmegen. Voorbijgangers houden hun hoofd schuin, bekijken de watertafel met de tekst Wateris en beginnen soms zelfs hardop te mompelen. Staat er nu water is? Of misschien toch wat-er-is? 

Als het aan kunstenaar Marc Ruygrok ligt mag het allemaal. Met de combinatie van letters kan én mag je verschillende woorden en zinnen vormen. Bijvoorbeeld ‘water is’, ‘wat er is’, ‘is er wat’.

Historische waterputten

Het kunstwerk Wateris bestaat uit een watertafel, waarvan de poten zijn gevormd uit de letters WAT ER IS. De blikvanger is geplaatst in 2000 en bestaat uit een watertafel en twee ronde putten. Deze putten markeren de twee historische putten die zijn gevonden tijdens de herinrichting van het plein. Deze werden vroeger door de Nijmeegse stadsburgers gebruikt, zo laat de gemeente Nijmegen weten.

‘Ik wijk voor niets en niemand’

‘Ik wijk voor niets en niemand’, dat is de betekenis van de spreuk Cedo Nulli. Deze krachtige tekst is ook op één van de putten te lezen. Met deze kreet wilden de Romeinen indringers angst aanjagen. De spreuk beschrijft ook een typische eigenschap van water: ‘water zoekt zijn eigen weg en gaat zijn eigen gang.’

Wat is jouw Nijmeegse mysterie?

Je herkent dit vast wel, je loopt ergens door Nijmegen, ziet iets in het straatbeeld en denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Wij gaan proberen het voor jou uit te zoeken! Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje!Meer over Nijmeegse mysteries: hoe spreek je Wateris uit? ontdekken?

Nijmeegse mysteries: hoe spreek je Wateris uit?


adv.