Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: de blauwe steen op de Burchtstraat

Door Jurgen Smit 21 mei 2017

Meestal springt ‘ie niet zo in het oog, die blauwe steen op de Burchtstraat. Toch kleeft er een hoop historie aan deze centrale plek. Zo nonchi als de blauwe steen vandaag de dag dit stadskruispunt markeert, zo zwaarbeladen was deze plek vroeger. Nieuwsgierig? Wij doen een boekje open over deze ‘Plek voor ernst en luim’.

Vier kwartieren

Hoe lang dit al een belangrijke plek is kunnen we niet met zekerheid zeggen. We weten wel zeker dat er in 1522 al een versie van de blauwe steen lag. Niet deze steen specifiek, want door beschadiging hebben ze hem een paar keer moeten vervangen. De steen markeerde zo’n 500 jaar geleden het stadskruispunt waarop de toen nog vier wijken van Nijmegen samen kwamen. Door de centrale ligging werd deze plek gebruikt om mensen ‘terecht te stellen’. En dan bedoelden ze in die tijd meestal gewoon het publiekelijk afhakken van allerlei ledematen.

 

De letterlijke borgtocht

Als je iets gejat had of iemand enorm had verraden, dan had je geluk als je gewoon naar het gevang mocht. Toch blijkt ook de sociale status vóór het aanbreken van het digitale tijdperk al van groot belang geweest te zijn. Na je veroordeling mocht je drie rondjes om de blauwe steen op de Burchtstraat lopen. Als iemand in de tussentijd medelijden met je kreeg of je goede vriend was, kon die persoon van de gelegenheid gebruik maken om borg te betalen zodat je op vrije voeten bleef tot je dagvaarding. Sommige trotse Nijmegenaren pasten hiervoor: deze walk of shame was hen teveel.

 

Adoptie door carnavals vereniging de Blauwe Schuit

Een tikkeltje dronken misschien heeft in 1976 carnavalsvereniging De Blauwe Schuit de blauwe steen geadopteerd. Aanleiding voor deze adoptie was het feit dat ze dezelfde kleur in hun naam dragen. Ook de Vereniging van Binnenstad Ondernemers heeft een link gelegd met de steen en besloot van deze voormalige schandplek een huldigingsplaats te maken. Jaarlijks wordt hier de blauwe steen uitgereikt aan iemand die zich dat jaar heeft ingezet voor Nijmegen. Weten we dat ook weer!Meer over Nijmeegse mysteries: de blauwe steen op de Burchtstraat ontdekken?

Nijmeegse mysteries: de blauwe steen op de Burchtstraat


Meer over

Mysteries

adv.