Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegs mysterie: waar is die grote gekke kast op de Ruyterstraat toch voor?

Door Jurgen Smit 10 juni 2017

Is jou die grote vreemde kast op de Ruyterstraat in Bottendaal wel eens opgevallen? Dat stalen huisje met allerlei antennetjes en sprieten op het dak? Wat gebeurt er eigenlijk in dit ding? Indebuurt ging op onderzoek uit.

Omringd door verschillende graffiti zien we op de kast een bordje van de RIVM. Na enig onderzoek blijkt dat al die antennes en meetinstrumentjes de luchtkwaliteit in onze stad meten. En het grappige is dat wij Nijmegenaren zelf bij kunnen houden of onze lucht wel schoon genoeg is. Op een speciale website kan je zien wat de mysterieuze kast op de Ruyterstraat allemaal meet.

Hoe gezond is de lucht die wij inademen?

Het kastje blijkt een ‘stadsachtergrondstation te zijn’. Volgens het RIVM is dit de ideale locatie om de luchtkwaliteit te meten omdat op deze locatie veel mensen wonen en er geen drukke wegen of industriegebieden in de buurt zijn. De metertjes op het dak meten onder meer roet, koolmonoxide en fijnstof. En nu natuurlijk de vraag der vragen: hoe gezond is de lucht die wij inademen?
Het antwoord is: over het algemeen goed. Op zaterdag en maandag schiet de hoeveelheid ‘fijnstof’ wel even van goed naar matig, maar de rest van de week blijft dit gevaarlijke stofje binnen de norm. Wil je zelf de resultaten van alle meetkastjes zien? Kijk dan vooral even op dit kaartje.

Wat is jouw Nijmeegse mysterie?

Wij van Indebuurt zijn he-le-maal gek op mysteries. Wij lossen ze graag voor je op. Dus loop je door de stad en zie je iets waar je meer van wil weten? Stuur ons een berichtje!

 Meer over Nijmeegs mysterie: waar is die grote gekke kast op de Ruyterstraat toch voor? ontdekken?

Nijmeegs mysterie: waar is die grote gekke kast op de Ruyterstraat toch voor?


Meer over

Mysteries

adv.