Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: de Latijnse tekst bij het Valkhof uitzichtpunt

Door Jurgen Smit 3 juni 2017

Je kent het wel, je staat weer eens te genieten van al het moois wat onze stad aan uitzicht te bieden heeft. Opeens valt je oog op de Latijnse tekst op de balustrade. Maar omdat je ook weer niet zó goed hebt opgelet op school kun je er eigenlijk geen chocola van maken. Om dit knagende gevoel van onkunde te verhelpen én zodat je de volgende keer indruk kan maken op toevallige passanten hebben wij de betekenis voor je ontrafeld!

Latijnse tekst

Onze stad is natuurlijk loei-oud, zo ook het Valkhofpark. Op de balustrade aan de noordzijde van het Valkhofpark staat deze Latijnse tekst:

HIC STETIT HIC FRENDENS AQUILAS HIC LUMINE TORVO CLAUDIUS ULTRICES VIDIT ADESSE MANUS.

Het zijn versregels van Constantijn Huygens, een dichter uit de Gouden Eeuw. De vertaling luidt: “Hier stond hij, hier zag hij knarsetandend de adelaars, hier zag Claudius met grimmige blik de wrekende legers naderen”.

Betekenis

Oké, maar waarom stond Claudius daar te knarsetanden? Tot het jaar 69 na Christus waren de Bataven trouwe bondgenoten van de Romeinen. Toen de broer van de eenogige Bataafse edelman Julius Civilis (in die tijd Claudius genoemd) door keizer Nero werd vermoord, besloot Civilis zich te wreken en organiseerde een Bataafse opstand tegen de Romeinen.

In het begin ging het Civilis (Claudius) voor de wind, maar even later moest hij zich toch terugtrekken, op de nederzetting bij wat nu het Valkhofpark is. Daar ziet hij de Romeinse tegenstander aankomen. Het belangrijkste veldteken van een Romeins legioen was de adelaar. Hij laat de stad plunderen en in brand steken en vertrekt. Korte tijd later werd het verbond tussen de Romeinen en de Bataven hersteld. Mysterie opgelost!

 Meer over Nijmeegse mysteries: de Latijnse tekst bij het Valkhof uitzichtpunt ontdekken?

Nijmeegse mysteries: de Latijnse tekst bij het Valkhof uitzichtpunt


Meer over

Mysteries

adv.