Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: Het succes van de Peemankeetjes

Door Jurgen Smit 11 juni 2017

De kiosken op de Groesbeekseweg en in het Hunnerpark worden in de volksmond nog steeds Peemankeetjes genoemd. Een erfenis van de 12 kioskjes die in 1900 in en rond Nijmegen werden gebouwd, waarvan er 10 later bekend werden als Peemankeetje.

De keetjes moesten met de verkoop van melk of frisdrank alcoholmisbruik tegengaan, zo bedacht de Bond voor Drankbestrijding. Maar Nijmegenaren lieten zich niet sussen met alleen een spuitwatertje en melk en de bond ging in 1908 bijna failliet. Op dat moment kocht de Nijmeegse drankhandelaar Jan Aart Peeman de kioskjes op.

Sigaretten snoep en candybars verkochten goed

Om zijn nieuwe kioskjes een goede naam te bezorgen bleven de verkooppunten alcoholvrij. Wel besloot Peeman sigaretten, rolletjes snoep en candybars te gaan verkopen. En dat werkte! De huisjes waren te vinden op Het Keizer Karelplein, de Spoorstraat, Hunnerpark, Oranjesingel (bij de vereniging en bij de huidige Canisiussingel), het Kronenburgerpark, het Valkhof, Kelfkensbos, langs de Groesbeekseweg en de Willemsweg. Al snel raakten de keetjes bekend als ‘Peemankeetjes’.

Het laatste keetje werd geramd door een vrachtwagen

In de oorlog zijn enkele keetjes verloren gegaan, zo meldt de speciale website over de Peemankeetjes. “Door de snelle groei van de stad rond die tijd waren verbredingen van juist de grote uitvalswegen waaraan de keetjes stonden noodzakelijk. Enkele van de keetjes zijn toen definitief uit het straatbeeld verdwenen. Anderen zijn weer opnieuw opgebouwd, hoewel soms helemaal niet meer lijkend op de zo typische oorspronkelijke bouwvorm.”

Peemankeetje aan de Groesbeekseweg

In 1985 ramde een vrachtwagen het laatste originele kioskje aan de Willemsweg. De erven Peeman hebben het totaal ontzette kioskje opgekocht, gerestaureerd en in hun tuin weer in oude staat opgebouwd. En op de Groesbeekseweg is in 2003 op de plek van het vroegere Peemankeetje een nieuwe kiosk verrezen die nu Peemanhuisje wordt genoemd. In het Hunnerpark is op de oude locatie ook een winkeltje te vinden.

Peeman Groesbeekseweg
Het vroegere Peemankeetje aan de Groesbeekseweg. (Foto: peemankeetje.nl)

Wist je trouwens dat slijterij Peeman nog steeds bestaat? Peeman Dranken is niet meer in handen van de familie Peeman maar is nog steeds vinden in het vroegere pand aan de Waldeck Pyrmontsingel 12.

Meer verhalen over ‘Nijmegen toen’

Heb jij na het lezen van dit verhaal honger naar meer historie over onze stad? Lees dan ook de artikelen die wij hebben geschreven over de Vasim en Nyma,  en de Piersonrellen.

 Meer over Toen in Nijmegen: Het succes van de Peemankeetjes ontdekken?

Toen in Nijmegen: Het succes van de Peemankeetjes


adv.