Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Biertje met een bite: ‘doe mij een portie meelwormen’

Door Jurgen Smit 22 mei 2017

Café In de Blaauwe Hand mag dan de oudste kroeg van Nijmegen zijn, ze gaan wel met de tijd mee. Want ben je de bitterballen bij je biertje beu, dan bestel je gewoon een portie knoflook-meelwormen of bbq-krekels. 

Het idee om insecten te serveren is geboren omdat ’s avonds de frituur uitgaat, zo vertelt assistent-bedrijfsleider Max de Rooij. “Onze klanten willen graag toch iets lekkers bij hun biertje. En naast de standaard kaas- en worstplankjes leek het ons wel leuk om deze hapjes aan te bieden.”
Toegegeven, de beestjes op de kaart lopen niet heel erg hard  Max: “Ik moet wel vaak een voorzetje geven. Maar meestal zijn er toch wel stoere mannen die even willen proeven. Ik zie ze dan ook kijken ‘ga ik dit echt in mijn mond stoppen?’. Maar uiteindelijk vinden ze het dan wel lekker.” Voor de prijs hoef je ze niet te laten staan, de beestjes kosten 2,50 euro per bakje.

De meelwormen lijken op zoute sticks

Ook de Indebuurt-redactie neemt de proef op de som. De meelwormen zijn goed te doen, en lijken qua smaak wel een beetje op zoute sticks. De krekels krijgen we ook doorgeslikt, al is de nasmaak wat minder. Maar met een slokje van het jubileumbiertje 475 is dat ook zo verholpen.
Dan schuift eigenaar Gert de Graaf aan de stammtisch. Hij is al 23 jaar eigenaar van café In de Blaauwe Hand en viert dit jaar het 475-jarig (ja echt!) bestaan van zijn bedrijf. Zijn geheim? “Ik ben een beroepsidioot en hier werken alleen maar mensen die veel verstand hebben van bier en wijn en horeca in het algemeen. Daarnaast hebben wij het geluk te mogen werken in een pand met zoveel rijke historie. Dat kan je gewoon niet namaken. Hier een biertje drinken blijft een bijzondere ervaring.”

In de Blaauwe Hand bestaat 475 jaar

Gert de Graaf
Gert de Graaf, eigenaar van café In de Blaauwe Hand.

Het verhaal gaat dat het prachtige kroegje vroeger de kantine was van een lakenfabriek. “De lakens moesten worden geverfd en de arbeiders hadden daardoor blauwe handen”, vertelt Gert. “Vandaar de naam In de Blaauwe Hand.”
Door geluk, of noem het ook toeval heeft het café de Tweede Wereldoorlog overleefd. “Voor hetzelfde geld was ook dit pand plat gebombardeerd. Maar dat is gelukkig niet gebeurd.”
Dit jaar viert één van de oudste bedrijven van Nijmegen dus het 475-jarig jubileum. Het feest wordt gevierd met een speciaal verjaardagsbiertje van de tap: 475. Voor de echte fans zijn er ook stenen pullen en t-shirts te koop. En voor klanten die insecten bij de borrel niet echt zien zitten, is er nog altijd de Nimweegse worst met oermosterd!


Meer over Café In de Blaauwe Hand ontdekken?

Café In de Blaauwe Hand cafés

Gesloten13:00 - 02:00

Achter de Hoofdwacht 3, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.