Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koffie en Quiche bij First Things First

Door Jurgen Smit 27 mei 2017

“Sorry hoor, ik heb net rode biet gesneden” zegt Guus Neijenhuis als hij zijn rood gekleurde hand uitsteekt. Deze tent ademt ambacht en niemand schuwt het om hard te werken. Met een heerlijk terras dat uitkijkt op onze bruggen behoort First Things First inmiddels tot de gevestigde orde van het Honigcomplex.

De zaak is gevestigd in de oude emballageruimte van de Honigfabriek. “Het was heel vies toen we hier in kwamen. We hebben drie maanden lang alles zelf verbouwd. Er stond natuurlijk nog veel vanuit de fabriek. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd de originele elementen te behouden.” De koffiebranderij zit ook in het gebouw en er is een trainingsruimte voor barista cursussen. Inmiddels werken er zeven mensen in het horecagedeelte en nog eens vier mensen in de branderij.

Nieuwe baan

Guus was vier jaar geleden op zoek naar een nieuwe baan. Iets met koffie leek hem wel wat. Hij informeerde bij Berend Blommers van Blommers Coffee Roasters maar die hadden op dat moment nog geen vacatures. “Ik kwam even later in contact met Bas van de Meesterproef. Hij zei dat hij een lokale koffiebrander zocht voor in het Honigcomplex. Ik stelde hem voor aan Berend.” Blommers Coffee Roasters vestigde zich in het Honigcomplex. Berend kwam met het idee om en koffiebranderij te combineren met een café en lunchroom en al snel ontstond First Things First.

First Things First
Uithangbord bij First Things First

First Things First

De naam van de zaak heeft verschillende betekenissen. “Onze naam is eigenlijk ontstaan in de auto op het Keizer Karelplein. Ik reed met Bas en Berend ergens naartoe en ondertussen waren we dingen aan het regelen. Er komt zoveel kijken bij het beginnen van een onderneming, dat iedereen wat anders riep. Op een gegeven moment zei ik ‘Jongens, stop, first things first, eerst die vergunning.’ ofzoiets. Toen was eigenlijk de naam geboren.” First Things First staat ook voor prioriteit geven aan belangrijke dingen zoals plezier hebben in wat je doet. En natuurlijk voor het eerste in de ochtend: een bakkie pleur!

Cappuccino en quiche

Het meest bestelde drankje van de kaart is de cappuccino. De lunch wordt bereid met veelal lokaal geteelde producten. “We hebben vier keer per jaar een nieuwe kaart en proberen vooral gebruik te maken van producten uit de streek. Ook zijn we er strak op om zo min mogelijk voorraad te hebben. Dan weten we zeker dat alles zo vers mogelijk is!” De kleine quiches die op de kaart staan zijn de moeite van het proberen waard. Voor 5 euro eet je al een heerlijk quicheje gemaakt van lokale producten. Het brood bij First Things First, ook gebruikt voor de quiche, is afkomstig van streekbakker Jorrit.

 

First Things First
Lunch Quiche (vega) bij First Things First

 

De Honig

Ondernemer zijn binnen het Honigcomplex past goed bij Guus. En niet alleen omdat zijn werk nu dicht bij zijn huis is. “Je vult elkaar hier echt aan. Het is net een klein dorp, iedereen kent elkaar. Er komt ook een heel divers publiek op af. Mensen komen hier sporten, hebben zakelijke afspraken of komen gezellig op het terras zitten. Dat maak je publiek lekker afwisselend.” De toekomst van het Honig complex blijft echter onzeker. “We hebben een garantie gekregen om 8 jaar te mogen blijven zitten. Daarvan hebben we er nu al 3,5 gehad. Dat er hier woningen komen is zeker, maar de gemeente is aan het kijken of er niet alsnog een deel van de Honigfabriek bewaard kan blijven in het nieuwe bestemmingsplan. Wij hopen daar natuurlijk onderdeel van te zijn!” Wij hopen dat ook, Guus!

 


Meer over First Things First ontdekken?

First Things First cafés

Gesloten10:00 - 17:00

Waalbandijk 14B, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

 

adv.