Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij eet!verleden proef je de geschiedenis

Door Jurgen Smit 3 juni 2017

Helemaal bovenin de Commanderie van Sint Jan zit historisch kookatelier eet!verleden van Manon Henzen. Door het kleine raampje in het vertrek kijk je zo de rivier over en er staan overal kleine potjes en flesjes. Deze ruimte ademt historie. “Wil je wat drinken? Ik heb heerlijke vlierbloesemchampagne staan! Gewoon uit de tuin. En ik heb ook vast wat gebakken. Ik kook gewoon graag!” 

Geschiedenis en eten

Manon runt een heel bijzonder soort onderneming. eet!verleden is in Nederland de enige ‘winkel’ gespecialiseerd in voedsel uit onze geschiedenis. “Er komen zelfs mensen uit België en Duitsland. Gisteren nog werd ik gebeld door de NTR, omdat ze informatie nodig hadden over historisch voedsel. Het is echt een nichemarkt.” Vier jaar geleden combineerde Manon haar interesse voor geschiedenis met haar liefde voor eten. “Ik ben historica, ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Tijdens mijn studie kwam ik heel oude kookboeken tegen. Je kon het soms bijna niet lezen en veel ingrediënten waren mij onbekend, maar ik besloot om er toch mee aan de slag te gaan.”

eet!verleden

Smaaklijnen

Veel musea verkopen haar historische foodproducten in hun winkels. eet!verleden heeft ook een webshop en Manon geeft kookworkshops in de Commanderie van Sint Jan. “Elke tijd heeft een andere smaak. De klassieke Nederlandse keuken die rond de jaren ’50 gangbaar was, aardappelen en vlees, is eigenlijk heel vlak van smaak. In eerdere tijden waren de smaken veel diverser en gebruikte men veel meer specerijen. Ook ‘exotische’ groenten zoals artisjok of asperge waren in de klassieke Nederlandse keuken nauwelijks vindbaar.” Het gesprek wordt even onderbroken door de overbuurman van Chocobreak. “Proef maar eens, nu is ‘ie beter!” Er wordt een bonbon op tafel gezet. Manon vertelt dat er wijn in zit uit haar winkel, gemaakt zoals ze die in de Middeleeuwen dronken. “Maar het was wat te waterig, dus nu hebben we er wat extra honing bij gedaan. Ik werk wel meer samen met Nijmeegse organisaties. Brood op de Plank bakt bijvoorbeeld mijn Romeinse brood.”

Ingrediënten

In de grote kast in de ruimte staan potjes met allerlei specerijen. Thuis heeft Manon wel zeven soorten peper, die allemaal weer anders smaken. Hoe ze aan haar producten komt? “Ik speur alles af, haha! De vissaus zoals je die in de supermarkt koopt vind ik bijvoorbeeld heel waterig van smaak. In de Romeinse tijd deden de Romeinen bijna overal vissaus in. Dan ga ik zoeken: kan dat anders?” Na lange tijd zoeken vond ze een bedrijf in Italië dat ansjovis vijf maanden op houten vaten laat fermenteren. “Ik ben het zelf gaan importeren! Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker hoe alles smaakte in de oudheid, maar inmiddels heb ik wel een vermoeden. Die vissaus is ook echt een hit.” Wij zijn blij dat al die recepten van vroeger weer nieuw leven in worden geblazen. Want wat nu ambachtelijk en hip is, was vroeger dus eigenlijk heel gewoon!

 


Meer over eet!verleden ontdekken?

eet!verleden winkelcentra

GeopendHele dag

Franseplaats 1, Nijmegen

Bekijk meer:winkelcentra

adv.