Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf: dit weekend kun je naar binnen bij deze bijzondere plekken in Nijmegen

Door Jurgen Smit 5 september 2018

Nijmegen staat bol van de geschiedenis, en er zijn ook superveel mooie oude panden in onze stad. En het wordt nog mooier, want dit weekend is het Open Monumentendag en kun je binnenkijken bij deze parels! Wij maakten met behulp van de website van Open Monumentendag een overzichtje van Nijmeegse plekken die je gezien moet hebben. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Besienderhuis

Een kamer in het oude Besienderhuis.

Het Besiendershuis is gebouwd in 1525. De naam Besienderhuis is gebaseerd op de mythe dat dit huis eens bewoond werd door een ‘besiender: iemand die tolgeld inde van schepen die over de Waal voeren.

Chirurgijnskamer

Stevenstoren Stevenskerk
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Wie vanaf de Grote Markt onder het poortje door naar de kerk loopt vindt meteen na de poort aan z’n rechterhand de chirurgijnskamer. De kamer werd sinds 1609 gebruikt als vergaderkamer, en als snijkamer. In de jaren tussen 1656 en 1678 is de kamer gebruikt als onderdeel van de medische faculteit van de toenmalige Nijmeegse universiteit.

De Witte Molen

Wolfskuil
Een tafereeltje, daar in de Kuul!

De Witte Molen of Looimolen is een witgeschilderde stellingkorenmolen en stamt uit 1760. Vroeger maalde deze molen namelijk eikenschors, waaruit run ontstaat. En run werd gebruikt om leer te looien. De molen is nog steeds in gebruik: er wordt graan gemalen.

Huize Heyendael

Dit prachtige landhuis staat vlakbij het Radboud ziekenhuis en werd gebouwd in opdracht van margarinefabrikant Frans Jurgens uit Oss, één van de Nederlandse grondleggers van Unilever. De behangschilderingen komen nog uit 1736, dus zeker de moeite waard om eens binnen te kijken!

’t Hoogstraatje

pannenkoeken 't Hoogstraatje
Restaurant ’t Hoogstraatje vind je in het centrum van Nijmegen.

Wist je dat het pand van pannenkoekenrestaurant ’t Hoogstraatje ook monumentaal is? Het pand stamt oorspronkelijk uit 1332 en was onderdeel van het huis van de rentmeester Johan Moliart, een belangrijke vertrouweling van Graaf Reinoud II van Gelre. Hij had een supergrote wijnkelder in zijn huis. Tof om eens te zien!

St. Jacobstoren

Posted by Open Monumentendag Nijmegen on Monday, 6 August 2018

 

Toen het Kronenburgerpark werd aangelegd, werd er veel gebruik gemaakt van bewaard gebleven historische delen van de oude vesting. De huidige vijver was vroeger een gracht, de St. Jacobsgracht met daarboven de St. Jacobstoren met dáár weer bovenop een molen. Als Nijmegenaar moet je dit wel eens gezien hebben!

De Stevenstoren

Trek je gymschoenen aan en beklim ons Nijmeegs trots tijdens de Open Monumentendag! Je ziet de klokken van dichtbij en krijgt als kers op de taart gratis een prachtig uitzicht over onze lievelingsstad. Meer info over de openingstijden van locaties is te vinden op de website van Open Monumentendag.

Meer over Nijmegen:

St. Stevenskerkhof Nijmegen

Wandelen door Nijmegen: 8 x leuke en beroemde steegjes

Wandel jij graag door Nijmegen? Check dan vooral ook deze leuke steegjes met bijvoorbeeld prachtige ...
Catharinaklok

Bijzonder! In de St. Stevenstoren wordt een klok van 3500 kilo geluid

Een klok van 3500 kilo met de hand luiden: dat doe je niet zomaar eventjes. Toch is dat precies wat ...
Catharinaklok

Bijzonder! In de St. Stevenstoren wordt een klok van 3500 kilo geluid

Een klok van 3500 kilo met de hand luiden: dat doe je niet zomaar eventjes. Toch is dat precies wat ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Getipt

adv.