Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Waaghals: neuzen tussen oude helden en nieuwkomers

Door Jurgen Smit 9 juni 2017

In de winkel draait gitaarmuziek. Het is een opgenomen tribute concert voor de band Big Star, een gouwe ouwe. Fred Maessen, oprichter van platenzaak de Waaghals, drinkt relaxed zijn kopje koffie. “Hier komen mensen nog echt even neuzen, ook van buiten Nijmegen. Platen zijn weer hip!”. En waar anders wil je shoppen dan in een felgekleurde platenwinkel onder de Sint Stevenstoren met een live muziekencyclopedie achter de toonbank?

Muziekliefhebber

De Waaghals is een oude rot in de Nijmeegse binnenstad. Fred werd geboren in Eindhoven, maar ging Rechten studeren in Nijmegen. “Ik was altijd al een enorme muziekliefhebber. Tijdens mijn studententijd deed ik veel vrijwilligerswerk in Doornroosje. Later ging ik werken bij Melody, een platenzaak aan Plein’44. Dat werd overgenomen door Rebop en later werd Rebop weer overgenomen door Fooks, die een soort conceptstore wilden maken met kleding en muziek. Ik mocht die keten opzetten, maar ik moest in die winkels muziek draaien die door hen was uitgezocht. Dat vond ik niks en dus diende ik mijn ontslag in. Toen ben ik een half jaar lang geld bij elkaar gaan verzamelen om zelf een muziekwinkel te kunnen beginnen.”

Waaghals

 

De Waaghals

Samen met een striptekenaar en een tweedehands platenverkoper kon Fred uiteindelijk het historische pand in de binnenstad huren. “We moesten van de gemeente wel een naam verzinnen die representatief was voor de buurt en de unieke locatie. Het is een smalle straat, een hals, naast de Waagh. Zodoende besloten we onze zaak de Waaghals te noemen.” Fred begon zijn platenzaak in de kelder van het pand, de andere twee hadden hun winkeltje boven hem. “De striphandel hield het niet lang vol en uiteindelijk besloot ik samen met de tweedehands platenwinkel één zaak te beginnen. Dat ging zo goed dat we in ’89 ook een platenzaak openden in Arnhem.”

 

Platen in opkomst

Hoe kan het dat de Waaghals het hoofd boven water houdt in een tijdperk waarin alles gratis te vinden is op YouTube en Spotify? “We zien nog steeds wel een duidelijke terugloop in de verkoop van CD’s. Zeker nieuwe CD’s worden bijna niet meer verkocht, de oude af en toe nog wel. Die zijn dan ook veel goedkoper. Een jaar of zes geleden begon opeens de verkoop van platen weer te stijgen. CD’s zijn niet zo bijzonder, je kan ze zelf opnemen, het is niet uniek. Platen zijn veel exclusiever. Ze hebben vaak mooi artwork op de voorkant, zijn niet makkelijk zelf te maken en het is tastbaar. De Velvet Underground liet bijvoorbeeld eens een platenhoes ontwerpen door Andy Warhol, dat is gewoon kunst.”

De best verkopende CD is op het moment het nieuwe album van Gorillaz. “Ook klassiekers als Miles Davis verkopen altijd wel. Het nieuwe album van Spinvis doet het trouwens ook wel goed. Als ik een tip moet geven? Suitcase Junket, die gast maakt van afval instrumenten. Het is een soort Black Keys-achtige muziek, maar dan nog iets rauwer. Orchestra Baobab is ook het luisteren waard, dat is een heel toffe Afrikaanse band.”

 

Waaghals
Twee platen met Nijmeegse artiesten, opgenomen door de Waaghals

Nijmegen

Voor een platenzaak is het in Nijmegen goed toeven, vindt Fred. “We hebben in Nijmegen een goede infrastructuur qua muziek. Er komt veel muziek van eigen bodem en het is ook nog een echte studentenstad. Er komen ook wel muziekliefhebbers van buiten Nijmegen naar de Waaghals om een dagje te snuffelen tussen de platen en CD’s.” Toch trekt de verkoop via internet ook bij de Waaghals aan. “Onze webshop is eigenlijk onze derde winkel. Je ziet dat steeds meer mensen toch via internet naar bepaalde muziek zoeken. En ook al is het heerlijk om met je handen in de bakken te zoeken, je moet ook een beetje met je tijd mee gaan!”

Winnen!

De Waaghals nam in het verleden twee platen op met alleen maar Nijmeegse artiesten onder de naam ‘Groeten uit Nijmegen’. Wij verloten twee van deze platen! Eén plaat stamt uit de tijd dat je nog met florijnen moest betalen en is gevuld met het ruigere werk van onder andere The Bips en Bambix. De tweede komt uit een wat recenter tijdperk, en bevat songs van Mountain States en The Naked Sweat Drips. Winnen? Tag jouw favoriete band in de comments hier onder, dan kiezen wij iemand uit!Meer over Waaghals Nijmegen ontdekken?

Waaghals Nijmegen

speciaalzaken

Gesloten10:00 - 18:00

Achter de Hoofdwacht 7, Nijmegen

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.