Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op bezoek bij Jasper van Jasper Fietsen: “Na één week studeren ben ik gestopt en naar de KvK gereden”

Door Jurgen Smit 21 september 2018
Jasper Fietsen
Foto: indebuurt Nijmegen

Ja, Jasper van Mierle verhuurt, repareert en verkoopt fietsen. Maar wie deze 27-jarige Nijmegenaar als een van de vele fietsenmakers ziet, doet hem toch ernstig tekort. Jasper is namelijk ook topschaatser, Nederlands kampioen slowbiking, hij verkoopt en repareert schaatsen én runt de bar bij het Dutch Bicycle Centre. Tijd voor een goed gesprek dus.

Nederlands kampioen slowbiking

Heb je weleens van slowbiking gehoord? Bij die fietsdiscipline is het de bedoeling dat je zo lang mogelijk doet over een parcours van 11 meter, zonder daarbij met je voeten de grond te raken. Jasper werd vorig jaar Nederlands kampioen, net als het jaar ervoor. De winnende tijd vorig jaar? 19 minuten en 23 seconden! “Laatst bij de Waalbrug-picknick organiseerden ze ook een slowbikewedstrijd. Ik moest helaas in Tilburg zijn, maar daar bleek vervolgens ook een wedstrijd te zijn. Ik ben mee gaan doen en heb daar gewonnen. Daarna besloot ik toch ook nog even snel naar de Waalbrug te scheuren. Won ik daar ook, haha. Dat was mooi.”

Jasper Fietsen
Jasper is regerend Nederlands kampioen slowbiking en daar hoort natuurlijk de nationale driekleur bij.  Ook de fiets is een trofee. Foto: indebuurt Nijmegen

Geen studie

Naast Nederlands kampioen slowbiken is Jasper ook ondernemer. Hij is een jaar of 16 als hij voor het eerst in een fietsenzaak komt te werken. Hij is op dat moment zelf een talentvol wielrenner en bij Kersten Tweewielers krijgt hij de kans om ook buiten trainingen en wedstrijden de hele dag met fietsen bezig te zijn. Hij weet dan al dat hij ooit graag iets voor zichzelf wil beginnen, maar wil eerst de kneepjes van het vak leren en bij andere fietsenwinkels zien hoe het ondernemerschap werkt.

Na een paar jaar werken duikt hij toch maar eens de studiebanken in. “Ik schreef me in voor de studie voeding en diëtetiek, maar op de eerste dag had ik al zoiets van: ‘Dit is verschrikkelijk. Ik wil écht niet vier jaar studeren.’ Volgens mij ben ik diezelfde week nog naar de Kamer van Koophandel gegaan om me in te schrijven met Jasper Fietsen. Dat is nu iets meer dan 4 jaar geleden. Moet je nagaan als ik die studie wel was begonnen, dan had ik nu pas kunnen beginnen.”

Jasper Fietsen
Zo zit Jasper er regelmatig bij achter ‘zijn’ bar bij het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex. Foto: indebuurt Nijmegen

Honigcomplex

Inmiddels is Jasper al bezig ‘aan het vierde seizoen’ met zijn bedrijf Jasper Fietsen in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex. Dat hij juist op deze locatie zit, komt mede dankzij zijn ‘leermeester’ Joppe van Stiphout van Stipbike. “Ik heb een tijd voor en met hem gewerkt en ben hem enorm dankbaar, maar toen er ruimte vrijkwam, wilde ik de kans grijpen om voor mezelf te beginnen. Overigens werk ik nu nog steeds samen met Joppe, alleen dan vanuit mijn eigen bedrijf.” Dat laatste is kenmerkend voor het Dutch Bicycle Centre, waar wel 15 verschillende ondernemers gevestigd zitten die allemaal één passie delen: fietsen. “We hebben samen een bar, waar we klanten van een kop koffie kunnen voorzien. Ik ben meestal degene die de bar doet. Dat maakt het werk ook zo wisselend. Soms zitten hier opeens vijftig mensen te luisteren naar een presentatie. Zet ik 50 stoelen neer en een beamer, midden in de winkel. Dat vinden mensen leuk.”

Jasper Fietsen
Het ‘kantoor’ van Jasper. Een donkere werkkamer vol fietsen, gereedschap en een bureau. Foto: indebuurt Nijmegen

Vrijheid terug

Vier jaar geleden begon Jasper met het verhuren van 10 stadsfietsen en 6 mountainbikes, maar hij heeft er inmiddels meer dan honderd. Van gewone tot aan elektrische fietsen en van aangepaste tandems tot elektrische driewielers. “Ik verhuur regelmatig fietsen aan hele grote groepen. Daar zit vaak iemand bij die niet goed kan fietsen, of het al niet eens meer probeert. Het mooiste vind ik wanneer het me dan toch lukt om zo iemand een passende fiets te verhuren. Ik heb klanten gehad met alzheimer, parkinson of mensen die een zwaar ongeluk hebben gehad. Vaak zijn ze daarna zo enthousiast, hebben ze letterlijk het gevoel dat ze hun vrijheid weer terug hebben. Een week daarna komen ze vervolgens terug om een fiets op maat te bestellen. Dat is niet alleen fijn voor mijn inkomsten, het geeft me ook echt een goed gevoel dat ik iets voor ze kan betekenen.”

View this post on Instagram

Ook 100fietsen op locatie is geen probleem!

A post shared by JasperFietsen (@jasperfietsen) on

Topschaatser

Als Jasper moet inschatten hoeveel uren hij bezig is met Jasper Fietsen, Jasper Schaatsen en met nieuwe projecten dan schat hij dat op zestig per week. “Maar het kunnen er ook zomaar veel meer zijn. Naast mijn werk schaats ik ook nog op hoog niveau. Ik heb dit jaar een A-licentie en moet wel een uur of twintig in de week trainen om die te kunnen behouden. Ik doe al een aantal jaren mee met de top, maar nu hoor ik er ook echt officieel bij. Ik doe mee met marathons en wil graag revanche nemen op de Weissensee, de alternatieve Elfstedentocht. Vorig jaar ben ik daar gevallen, terwijl ik hoopte mee te doen met de besten. Dat moet dus dit jaar maar gebeuren.”

Lekker fietsen door Nijmegen #Jasperfietsen #fietshurennijmegen

Posted by JasperFietsen voor Verhuur, onderhoud en gebruikte fietsen Nijmegen on Wednesday, 19 September 2018

Uitbreiding richting het centrum

Jasper houdt er niet van om ver vooruit te denken, maar duidelijk is dat hij ambities heeft. “Ik wil zichtbaarder worden in de stad. Wil duidelijk maken dat ik goede fietsen verhuur en verkoop. Dus wie weet dat ik ooit nog ga uitbreiden richting het centrum. Maar nu ben ik gewoon heel blij met hoe het allemaal loopt. Er zijn gelukkig al een hoop mensen die me weten te vinden.”

Lees ook:

Daan Schraven van Schrav

Daan (24) ontwerpt kleding van restpartijen: “Ik hoop dat Schrav bekend wordt in Nijmegen”

Hij maakt zijn kleren van restpartijen en wil het liefst vluchtelingen aannemen in zijn toekomstig a...
Gijs lenting

Gijs (25) heeft al een jaar een eigen horecazaak. “Het is een eer dat mensen terugkomen”

Lokaal de Ruyter uit Bottendaal bestaat één jaar. Tijd om de jonge eigenaar Gijs Lenting eens op te ...

adv.