Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maurits van Strik Patisserie combineert ondernemerschap met liefde voor ambacht

Door Jurgen Smit 23 maart 2018

De Nijmeegse patisserie Strik is een begrip in Nijmegen en een paradijs voor iedere zoetekauw. Nu Pasen in aantocht is, staat de zaak vol met eetbare eendjes, schaapjes en haasjes. Wij waren benieuwd naar het verhaal achter de bekende Nijmeegse patisserie en gingen op bezoek bij eigenaar Maurtis van Geenen.

Buurjongen van de bakker

Als buurjongen van de plaatselijke bakker maakte Maurtis al op jonge leeftijd kennis met het bakkersvak. Zijn interesse voor het ambacht groeide toen hij de bakker steeds meer ging helpen. Na het behalen van zijn HAVO-diploma besloot Maurits dat hij hierin verder wilde gaan: “Ik wilde het meteen goed aanpakken, dus ik ben bij de beste banketbakker uit de regio aan de slag gaan.”

De vrolijke, kleurrijke etalage van Strik in de Ziekerstraat. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Gedreven banketbakker

In de jaren die volgden, groeide Maurits uit tot een enthousiaste en gedreven banketbakker. Hij haalde zijn vakdiploma’s, volgde een lerarenopleiding voor consumptieve technieken en werkte in bekende horecagelegenheden als patissier. In grote steden als Budapest, Wenen en zelfs New York leerde hij veel over het vak én over zichzelf. Maurtis: “Tijdens die verschillende buitenlandervaringen heb ik zowel op professioneel als op persoonlijk vlak veel geleerd. Je wordt als het ware in het diepe gegooid en leert daardoor écht om op eigen benen te staan.”

Moeder van alle winkels

In 1991 nam Maurits uiteindelijk de Nijmeegse patisserie Strik van de vorige eigenaar over. “De winkel in de Ziekerstraat is de moeder van al onze winkels, daar is alles begonnen. Vanuit die zaak zijn we met veel passie en enthousiasme doorgegaan. Al snel werd de bakkerij achter de zaak te klein. De productie is toen van de Nijmeegse binnenstad naar een grote bakkerij in Malden verplaatst. Dagelijks staan daar zo’n tien banketbakkers al onze producten met de hand te maken.”

strik
Strik in de Ziekerstraat. De moeder van alle winkels. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Liefde voor ambacht combineren met ondernemerschap

En of hij daar zelf af en toe nog tussen staat om de smakelijkste taartjes, gebakjes en bonbons te maken? Maurits: “Ja, zeker! In de vroege uurtjes vind ik het heerlijk om te helpen in de bakkerij. Dan spring ik bij. Zo blijf ik het gevoel voor het product én onze mensen houden. Als alle bestellingen dan af en zijn en naar de winkels worden gebracht, ga ik verder met mijn ondernemerswerkzaamheden. Op die manier combineer ik mijn liefde voor het ambacht met het ondernemerschap.”

Groei-ondernemer

Maurits noemt zichzelf een groei-ondernemer. “Ik vind het belangrijk dat Strik zich als onderneming blijft ontwikkelen. We zullen altijd blijven zoeken naar vernieuwingen.” Wat is nu dan de laatste ontwikkeling? “We willen onze kennis en kunde delen met onze klanten. In samenwerking met Het Kook College in Wijchen gaan we daarom masterclasses geven aan de consument. Zodat ze een écht inkijkje krijgen in het vak.”

Overheerlijke paaschocolade van Strik. (Foto: indebuurt Nijmegen)

‘Pasen is een echt taartenfeest’

Wat scoren wij Nijmegenaren nou tijdens de Paasdagen het liefst bij Strik? Maurits: “Natuurlijk verkopen we veel paaschocolade. Zoals de hazen, eieren en eenden. Maar Pasen is ook een echt taartenfeest! Onze paastaarten Sweet Passion en de Schaaptaart zijn ook populair.” Een aanrader: het ronde paasbrood van Strik. Die versloeg in 2017 maar liefst 52 anderen en kreeg het eervolle label ‘beste paasbrood’. Het proeven waard!

strik
Het bijzonder paasbrood van Strik. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Meer over Strik Patisserie ontdekken?

Strik Patisserie speciaalzaken

Vandaag gesloten

Ziekerstraat 124, Nijmegen

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.