Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ieder z’n Vak is de ideale cadeauwinkel voor iedereen die van mooie spullen houdt

Door Jurgen Smit 4 augustus 2017

In oktober is het drie jaar geleden dat Jochem van der Staaij samen met Suzanne van de Vranden de winkel ‘Ieder z’n Vak’ begon in de Lange Hezelstraat. De winkel staat bol van de mooie spulletjes, gemaakt door echte mensen. “Ik moet me enorm inhouden om niet alles zelf te kopen, haha!” vertelt Jochem vrolijk.

Ideale cadeauwinkel

Ieder z’n Vak is een soort conceptstore, maar dan laagdrempeliger en diverser. De perfecte plek voor als je een cadeautje zoekt. Je kunt er een handgemaakt armbandje kopen voor drie euro, maar ook een heus kunstwerk voor aan de muur. Hoe het precies werkt? “We willen de ideale cadeauwinkel zijn. Ontwerpers komen meestal zelf naar ons toe. We gaan dan in gesprek om te kijken of hun artikelen passen bij het assortiment van onze winkel. Als we allebei tevreden zijn met de uitkomst van het gesprek, gaan we kijken welk vak een ontwerper gaat huren. Dat heeft te maken met de opstelling in de winkel en het product wat ze aanbieden. Zo komt de winkel ook aan haar naam: de ontwerper huurt letterlijk een vak in de winkel.”

Ieder z'n Vak
Genummerde vakken in de winkel Ieder z’n Vak.

Ontmoet op het schoolplein

Jochem en Suzanne kennen elkaar van het schoolplein. “We woonden allebei in de Wolfskuil.” vertelt Jochem. “Onze kinderen gingen naar dezelfde school. Ik wist dat Suzanne Franse teksten vertaalde en dat daar niet bijzonder veel werk in te vinden is. Ik heb zelf Culturele Maatschappelijke Vorming gestudeerd en ook met dat diploma krijg je niet snel de baan waar je voor gestudeerd hebt. Ik had lange tijd in een boekhandel gewerkt en ook bij het museum. Daar ontstond mijn liefde voor kunst en antiek.”

 

In eerste instantie leek het Jochem geweldig om een eigen antiekwinkel te hebben, “maar daar is in Nederland gewoon geen markt voor. Ik ging vroeger veel naar Engeland, daar lopen antiekwinkels een stuk beter. Er zijn ook overdekte antiekmarkten, waar artikelen die van een bepaalde handelaar afkomen genummerd worden. Zo kunnen meerdere handelaren in één winkel of markt geëtaleerd worden. Dat concept heb ik een twist gegeven, en zo is Ieder z’n Vak eigenlijk ontstaan.”

Ieder z'n Vak
Bronzen beelden naast telefoonhoesjes bij Ieder z’n Vak.

Etalage voor webshops

Een veel verkocht item is de chocola van Chocobreak. Ook kinderkleding en sieraden worden veel verkocht. “Zelf vind ik ook onze collectie aan schilderijen heel gaaf. Yvette Tijssen bijvoorbeeld maakt schilderijen op hout. In het najaar komen er weer items van Kees Moerbeek die kleine tafereeltjes maakt van een absurde werkelijkheid. Er komen ook steeds meer mensen bij ons die een webwinkel hebben, maar een plek zoeken om hun producten te etaleren. Die huren hier dan een vak als een soort visitekaartje. Vaak hoor je dan dat de verkoop uit de regio Nijmegen na het huren van zo’n vak enorm stijgt.”

Ieder z'n Vak

Vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt

De achterste ruimte van de zaak wordt verhuurd aan stichting Kompas Mengelmoes. Deze stichting helpt vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer op weg naar werk. Ze begonnen ooit met het huren van drie vakken. “Ik vind het een heel gaaf initiatief en hun artikelen verkopen ook goed. Het lijkt me op den duur leuk om nog iets meer design in de winkel te hebben, zonder dat dit ten koste gaat van artikelen in ons lagere prijssegment. Ook lijkt het me mooi om uiteindelijk een soort horecagelegenheid in de zaak te krijgen. Maar dat is lastig concurreren met al die leuke tentjes in de Lange Hezelstraat.” Wij vinden Ieder z’n Vak in elk geval ook zonder koffie een echte place to be!


Meer over Ieder z’n Vak ontdekken?

Ieder z’n Vak conceptstores

Gesloten10:00 - 17:30

Lange Hezelstraat 72 - 76, Nijmegen

Bekijk meer:conceptstores

adv.