Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gijs (25) heeft al een jaar een eigen horecazaak. “Het is een eer dat mensen terugkomen”

Door Jurgen Smit 7 september 2018

Lokaal de Ruyter uit Bottendaal bestaat één jaar. Tijd om de jonge eigenaar Gijs Lenting eens op te zoeken. “Ik richt me vooral op wijnliefhebbers, ook al heb ik 12 tapkranen.” 

De tijd vliegt

Achter de bar van Lokaal De Ruyter kijkt Gijs tevreden om zich heen. Het is maandag, de dag dat De Ruyter dicht blijft en hij tijd heeft om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. In de zaak hangen slingers en ballonnen. “De tijd is zo snel voorbij gevlogen”, vertelt Gijs enthousiast. “Ik heb het gevoel dat het nu allemaal pas gaat beginnen. We moesten alles een keer meemaken. De Vierdaagseweek, de Zevenheuvelenloop en andere evenementen of feestdagen. Nu weten we wat we kunnen verwachten.”

Leren

Gijs is zeker niet nieuw is in de horeca: hij werkte eerder bij Toon en bij Puur in Berg en Dal. Toch is het hebben van een eigen horecazaak even wennen. “Toen ik op het idee kwam om hier te beginnen was ik pas 23. Ik ben nog jong en doe alles voor de eerste keer. Dat is niet altijd makkelijk, maar omdat ik alles zelf moet doen, leer ik heel veel. En gelukkig wordt het iedere maand drukker hier, dus het gaat de goede kant op.”

Lokaal De Ruyter
Foto: Lokaal De Ruyter

Wijn

Gijs is zelf een groot wijnliefhebber en wijnkenner, dus het is geen verrassing dat wijn een belangrijke rol speelt bij De Ruyter. “Er zijn zoveel kroegen en restaurants met veel speciaalbieren, maar met wijn is dat anders. Je moet al gauw een hele fles bestellen in een restaurant of bij de slijter, terwijl je bij mij ook bijzondere wijnen per glas kan krijgen. Een half glaasje bestellen kan trouwens ook gewoon.”

Die wijnen haalt Gijs zelf op uit andere landen. “Deze zomer ben ik bij wijnboeren in Frankrijk en Kroatië geweest. In Kroatië ging ik naar meerdere boeren. Bij de één had ik niet zo’n goed gevoel, bij de ander wel. Daar heb ik toen 14 dozen gehaald en mee naar Nederland genomen. Ik vind het heel leuk om gasten wijn te laten proeven en als je het dan ook nog zelf hebt opgehaald uit een ander land is het al helemaal leuk als ze het lekker vinden.”

Keuken

Bij Lokaal de Ruyter kun je ook terecht voor een goede maaltijd. Met vijf hoofdgerechten wil Gijs het eenvoudig houden. “Maar wel vers en gezond. We hebben een echte kok, Yoeri Sopacua, dus je kunt hier goed eten. Wat het lekkerste is van de kaart? Ik zou dan toch vooral onze borrelplank aanbevelen. Die heb je tegenwoordig bijna overal, maar die van ons hoort toch bij de betere in Nijmegen, haha.”

Lokaal de Ruyter
Foto: Lokaal de Ruyter

Trots

Wanneer je Gijs vraagt waar hij na een jaar het meest trots op is, dan vindt hij dat geen moeilijke vraag. “Het mooiste is wanneer mensen vaker terugkomen. Dat vind ik echt een eer, want dan weet je dat de gasten tevreden zijn en daar doe ik het voor. Kijk, mijn ouders, familie en vrienden komen regelmatig langs. Dat vind ik natuurlijk heel fijn. Maar dat er nu steeds meer onbekende stamgasten bijkomen, dat is nog toffer.”


Meer over Lokaal De Ruyter ontdekken?

Lokaal De Ruyter cafés

Geopend16:00 - 00:00

De Ruyterstraat 2, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

 

adv.