Staging stad

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fran van lunchroom Fingerz: ‘Ik denk vaak: hoe kan ik dit gerecht klein maken’

Door Jurgen Smit 19 oktober 2018

Fran Casariego is eigenaar van restaurant Fingerz in de Lange Hezelstraat. Acht jaar geleden verhuisde hij van Galicië in Noord-Spanje naar Nijmegen. “Fingerz voelt echt als mijn thuis.”

Van Spanje naar Nijmegen

Het is Fran niet komen aanwaaien, een eigen goedlopend restaurant in één van de populairste straten van Nijmegen. “Ik heb op heel veel plekken in Nijmegen gewerkt om ervaring op de toen. In Spanje heb ik een opleiding tot fotograaf afgerond, maar ik vond het werk dat je daarmee kan doen helemaal niet zo leuk als ik had verwacht. Ik werd destijds gevraagd om mee te doen aan een project voor Oddstream in Nijmegen. Mijn vriendin en ik vonden onszelf nog jong genoeg om deze stap te nemen en zijn naar Nijmegen gegaan.”

Fran verzamelt ook kunst. De schilderijen aan de muur komen uit zijn eigen collectie.

Afwasser bij De Ontmoeting

Fran vond Nijmegen meteen een mooie, jonge, actieve stad en daarom besloot het koppel hier te blijven. “In het begin had ik een klein spaarpotje zodat ik de stad en de mensen kon leren kennen,” vertelt Fran. “Maar na een tijdje was dat op en moest ik ergens gaan werken. Ik sprak toen nog alleen Spaans en Engels. Bij restaurant de Ontmoeting kon ik gelukkig aan de slag als afwasser. Dat werk was eigenlijk niks voor mij, maar ik zag ook het keukenwerk van dichtbij en daarvan werd ik wel heel enthousiast.”

Comfy food

Na zijn tijd bij de Ontmoeting werd Fran aangenomen als keukenhulp bij Don Pablo. Daarna solliciteerde hij zonder diploma’s als zelfstandig werkend kok bij restaurant Veau. “Ik zei geef me één week om te laten zien wat ik kan. Dat mocht, en ik werd aangenomen.” Nadat hij daar genoeg ervaring had opgedaan begon hij als kok bij Plaats 1, een grote uitdaging. “Ik merkte dat die manier van koken niet helemaal mijn stijl was. Ik wilde niet op een steeds hoger niveau koken, ik wilde juist wat meer comfy food maken. Simpel, lekker en met een eigen twist.”

‘Hoe kan ik dit gerecht klein maken’

Het pand in de Lange Hezelstraat kwam vrij en Fran besloot ervoor te gaan. “Ik wilde eigenlijk ook diners serveren, maar bij dit pand zit geen alcoholvergunning. Ik wilde zo graag op deze locatie openen dat ik besloot om gewoon een lunchzaak te openen. Op donderdagavond serveren we wel een daghap.”

“Ik zit hier nu twee jaar en sta zes dagen per week zelf in Fingerz. Het voelt voor mij echt als thuis. We verkopen ook wel broodjes, maar de focus ligt echt op kleine gerechtjes, pincho’s in het Spaans. De plek waar ik vandaan kom ligt aan de zee, waardoor er veel kennis is van vis en zeevruchten. Naast Spaanse gerechtjes hebben we ook Mexicaanse en mediterraanse pincho’s. Als ik ergens uit eten ga denk ik altijd: ‘hoe kan ik dit gerecht klein maken’. Ik wil al mijn kennis van eten bij mijn gasten op het bord leggen.”

3 tot 4 gerechtjes

De hardlopers bij Fingerz zijn vooral de taco met chili con carne en het stoofvlees. Ook de Spaanse tortilla loopt goed. “Mensen verwachten dan vaak chips, maar dat is Mexicaans. In het Spaans is een tortilla een omelet met aardappels, eieren en aioli,” vertelt Fran. Er is een vaste kaart waar de hardlopende pincho’s op te vinden zijn, en er is een wisselende kaart. Je kunt ook lekker vega eten bij Fingerz. “Ik heb nu bijvoorbeeld veganistische coquilles van gebakken knolselderij met doperwtencrème en zeekraal. Je eet ongeveer 3 of 4 gerechtjes de man, dan zit je wel goed vol.”

In de toekomst hoopt Fran nog steeds in Nijmegen te werken. “In het ideale geval heb ik een tweede vestiging waar je ook kunt dineren. Dat zou fantastisch zijn.”


Meer over Fingerz ontdekken?

Fingerz lunch

Gesloten11:00 - 17:00

Lange Hezelstraat 78, Nijmegen

Bekijk meer:lunch

adv.